Miuriel Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Składniki: -2 szkl. mąki ; - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. posiekanych orzechów; - 6 dużych jabłek; - 4 jajka; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: - 200 g masła; - 3 żółtka; - 3 łyżki cukru; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; Ponadto: -puszka ananasów; - 2 opakowania galaretki cytrynowej; kilka wiśni. Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, jabłka ( z sokiem, który się wytworzył) , mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Przełożyć do blaszki i upiec. Krem: Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Na cieście rozsmarować krem, ułożyć ananasy. W środek ananasa włożyć drylowaną wiśnię, zalać galaretką. Tak wygląda bez galaretki i kremu: Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe" nr 176.Ciasto to bardzo często piecze moja mama, ja je uwielbiam, nawet bez kremu, ananasa i galaretki. A z bliska tak: Fotki wykonał:slawera Cytuj
slawera Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Z przekory, powinienem napisać, że jest nie dobra, wygląda niesmacznie...bo ją teściowa piekła. Prawdę mówiąc, to zjadłem tylko mały kawałek,ale jest pyszna. To typ ciasta, powiem nie fachowo "mokrego". Miałem dylemat, gdzie i w jakiej "atmosferze" zrobić zdjęcie ciasta. Jako, że mamy śliczną wiosnę tej zimy więc zdecydowałem, że doskonałym atelier dla "ciacha teściowej" jest mój trawnik przed domem. Cytuj
renigliwice Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Piękne zdjęcie Ci wyszło na tej zielonej trawce! Przepis też świetny, ciacho smaczne. Polecam. Renata :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi