Skocz do zawartości

może ktoś się zlituje i poda przepis na Stefankę[prawdziwą]


Gość krystusia z Kętrzyna

Rekomendowane odpowiedzi

4 paczki herbatników "petit buerre" - 250 g masła lub masła roślinnego - 20 dag cukru pudru - 2 żółtka - 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej - aromat rumowy - letnie mleko do nasączania herbatników lub zaparzona kawa z dodatkiem alkoholu - polewa czekoladowa (gotowa lub ok. 100 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej z ok. 5 dag masła) - ew. wiórki kokosowe, rodzynki, siekane grubo orzechy włoskie do posypania 1. Masło, cukier, żółtka, kawę utrzeć z aromatem rumowym aż powstanie gładka, jednolita masa, lekko schłodzić. 2. Mleko zagotować, wystudzić. 3. W chłodnym mleku (inaczej krem będzie się rozpuszczał) namaczać herbatniki. Należy je moczyć natyle długo, by były trochę miękkie ale nie rozpadające się. Ułożyć rząd herbatnków na drewnianej desce lub płaskim szklanym półmisku, posmarować kremem, znów warstwę namoczonych herbatników, krem, itd. aż do skończenia składników i powstania piętrowego ciasta. 4. Wierzch i boki ciasta polać polewą i posypać orzechami i rodzynkami lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na ok. 6 godzin nie jestem pewna czy o taki przepis ci chodzi...bo jest kilka wersji tego ciasta...pozdrawiam...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.