Gość rafal_ola Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 poszukuję przepisu na ziemniaki marynowane. Ostatnio jadłem takie w restauracji i bardzo mi smakowały. Pozdrawiam i z góry dziękuję za przepis Cytuj
mac51 Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Ponawiam prośbe "Rafał-Ola",czy nikt nie zna tego przepisu. Bardzo mnie te ziemniaki zainteresowały,a więc szukajmy :grin: Cytuj
DeLarge Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 marynat może być bez liku...napiszcie o jaką dokładnie chodzi, ja ze swojej strony mogę wspomóc was takim przepisem : składniki: ok 1 kg ziemniaków (pokrojone w ćwiarki) woda ocet winny 1 łyzka stołowa soli marynata: 1 1/2 filiżanki posiekanych pomidorów 1/2 filiżanki posiekanej cebuli 2 łyżki stołowe musztardy Dijon 2 łyzki stołowe posiekanego tymianku 2 łyzki stołowe posiekanego czosnku 1/2 filiżanki oliwy z oliwek 2 łyzki stołowe octu winnego 1 łyzeczka soli 1/2 łyzeczki czarnego pieprzu mielonego Gotujemy ziemniaki w wywarze złozonym z 4 części wody i 1 części octu winnego (ocet pozwoli zachować ziemniakom swój kształt w trakcie gotowania oraz doda charakterystycznego smaku). Ziemniaki gotujemy aż stana się miękkie. Odcedzamy ziemniaki i pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 10 min. W między czasie mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty którą przelewamy do pojemniczka w którym będziemy marynować ziemniaki. Dodajemy wciąż ciepłe ziemniaki do marynaty (upewniając się iż są dokładnie nią pokryte) i pozwalamy im ostygnąć do temperatury pokojowej (ziemniaki lepeij się zamarynują jeśli dodamy je jeszcze ciepłe do marynaty). Na sam koniec wkładamy ziemniaki ostudzone już ziemniaki do lodówki. Gotowe. Cytuj
bernadettt Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Zaciekawiliście mnie tymi ziemniakami marynowanymi,znalazłam sałatkę ziemniaczaną(z ziemniaków marynowanych właśnie).Zobaczcie sałatka ziemniaczana Cytuj
mac51 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Dzięki DeLarque za przepis.Nigdy czegoś takiego nie jadłem,dlatego nie wiem jakie marynaty mogą być i jak to smakuje.Po prostu zaciekawił mnie rafal-ola tym tematem,spróbuje zrobić,czy się je na zimno,ewentualnie z czym podawać? :razz: Cytuj
DeLarge Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 tak jak napisała bernadettt jako składnik sałatek lub przystawka na zimno... pzdr, DeLarge Cytuj
Gość rafal_ola Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Witam. Dzięki DeLarge i Bernadettt za przepisy. Wyprubuję oba. Pytanko: ile ziemniaków i jakie proporcje dla marynaty przy przepisie od Bernadettte. Pozdrawiam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi