Gość dziubal Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2004 8 średniej wielkości jabłek 1 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju **************************** 5 jajek 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ************************************************************* Jabłka pokroić w kostke (średniej wielkości), orzechy lekko rozdrobnić (tak aby nie były to całe połówki, ale nie mielić!). Do dużej miski wsypać pokrojone jabłka, orzechy, dodać cukier i olej. Wymieszać dobrze i odstawić na jakieś 15 min. W tym czasie w osobnym naczyniu rozmiksować całe jajka, dodac mąkę, proszek i sodę i dobrze wsystko razem wyrobić mikserem (ja czasami dodaje jeszcze 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pierników). Do naczynia z jabłkami dodać przygotowane ciasto z jajek i mąki i dobrze wymieszać łyżką (juz nie miksować). Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką prostokątną blachę. Piec ok 45-50 min w temperaturze ok. 190 - 200 stopni. Ciasto jest super łatwe i super smaczne (jeśli ktoś akurat lubi jabłka i orzechy). S M A C Z N E G O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.