anetka27l Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 CIASTO 3 szklanki mąki,1szklanka cukru pudru,1szklanka maku,25dag margaryny,4żółtka,4łyżkiśmietany,2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mak zaparzyć,wysuszyć i zemleć.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę,dodać margarynę i siekać do połączenia,wsypać proszek wymieszać, żółtka ubić z cukrem i śmietaną, do mąki dodać mak ubite żółtka i zagnieść ciasto.1\3 część ciasta zamrozić, resztę odstawić do lodówki na godzinę. MASA KOKOSOWA 20 dag wiórków kokosowych,10 dag rodzynków,2 szklanki śmietany{36%}, 1 szklanka cukru pudru,4 białka.Rodzynki sparzyć,odcedzić, i wystudzić,białka ubić na sztywną pianę, śmietanę zagotować z cukrem, wsypać wiórki i gotować 3 min.Ostudzić, wymieszać z rodzynkami i białkami.Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie o średnicy 24cm tak, żeby zachodziło na boki, wylać masę kokosową, na wierzch zetrzeć na tartce z grubymi oczkami zamrożone ciasto. Piec w temp.180'C przez 40-45 min. SMACZNEGO :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Pierwszy raz widzę przepis, w którym mak zagniata się razem z innymi składnikami. Ciekawa jestem, jak smakuje to ciasto. Zapowiada się ciekawie. Dziękuję Anetko za przepis. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam. Renata :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.