mac51 Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Zielona pasta curry: *6 dymek lub 1 średnia cebula *5 zielonych chili drobno posiekanych,bez nasion *2 ząbki czosnku *łyżka świeżego imbiru(obrać i posiekać) *łyżka nasion kolendry(utłuc w możdzierzu) *1/2 łyżeczki mielonego pieprzu *sól do smaku *2 pędy trawy cytrynowej(posiekać)-można dostać w sklepach z żywnością azjatycką-w ostateczności może być suszona *2-3 garstki świeżej bazylii *tyle samo kolendry *3 łyzki oliwy z oliwek *skórka i sok z 3-4 limonek Reszta składników: *4 filety z kurczaka,podzielone na kawałki(spore) *400 ml mleka kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę.Filety z kurczaka zamarynowac na godzinke w części przygotowanej pasty. Do woka lub patelni wlać oliwę i wrzucic filety.Smażyc 4-6 minut,dodać resztę pasty,trochę podsmazyć i zalać mlekiem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia,gotować 10 min. aż kurczak będzie miękki.Doprawić do smaku.Na talerzu posypać świeżą kolendrą. Podawać z ryżem lub makaronem.Do tego sałatka z kiełków sojowych wymieszanych z sosem sojowym,imbirem,czosnkiem,sokiem z cytryny.To wszystko,jest trochę roboty ale jeżeli ktoś lubi takie azjatyckie dania warto spróbować.Jest to potrawa mojego Bratanka, który przyrządza tego typu dania.A tak to wygląda na talerzu.Smacznego :grin: * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Niestety zdjęcie nie chce się wkleić,a takie apetyczne-trudno :grin: (Udało się trochę niżej) :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Mac51 - mam pytanie czy ta potrawa jest bardzo ostra,bo w przepisie podałeś 5 papryczek chili i jeszcze musi być trawa cytrynowa? Zastanawiam sie gdzież ja to kupie :grin: . Aha gdzieś wcieło Ci zdjęcie... :grin: Pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Potrawa jest trochę ostra,możesz dodać mniej papryczek,według uznania.Trawę można kupić w większych supermarketach, lub sklepach z azjatycką żywnością.W ostateczności możesz dodać suszonej,można kupić przez internet. Podaję linka https://www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=det&id=534 A teraz zdjęcie,może się uda [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Mac - dzięki a trawke napewno kupie,ostatnio dużo kupuje przez internet... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.