grumko Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Składniki: * jedna lub dwie polędwiczki wieprzowe (ok. 300 g) * 1 cebula * sok z 1/2 cytryny * 200 ml śmietanki * 80 g migdałów bez skórki lub płatków migdałowych * 3 łyżeczki boczku wędzonego * 2 łyżki słodkiej papryki w proszku * sól i pieprz do smaku Wykonanie: * Pokrój boczek w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. * Posiekaj drobno cebulę, wrzuć ją do boczku i wymieszaj. * Mięso pokrój na 1/2 cm plasterki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż na patelnię z boczkiem i podsmaż. * Wymieszaj śmietanę z papryką i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Zalej tym sosem mięso. Potrzymaj na małym ogniu, aż wszystkie smaki się zmieszają. * Posiekaj migdały i upraż je na patelni na złoty kolor. * Przełóż mięso w sosie na talerz, posyp migdałami * Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.