Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

grumko

Aktywni Smakowicze
  • Zawartość

    332
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    3

Ostatnia wygrana grumko w dniu 27 Grudzień 2011

Użytkownicy przyznają grumko punkty reputacji!

Reputacja

5 Neutralny

5 obserwujących

O grumko

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Bytom
  1. Nie wiem czy dokładnie o taką wersję Ci chodzi, bo to przepis, który bardzo dawno temu spisałem z jakiegoś programu kulinarnego w telewizji, a wczoraj opublikowałem go na naszym blogu: http://grumko.blox.pl/2008/09/562-Kurczak-po-wietnamsku.html
  2. Bardzo dobre tosty! Przy okazji pozdrówka dla Adrijah :)
  3. grumko

    Gołąbki Bez Liści

    A myśmy nie tak dawno robili "leniwe" gołąbki z czerwonej kapusty. Bardzo dobre! SKŁADNIKI: 350 g mielonego mięsa wieprzowego, 400 g czerwonej kapusty, 1 cebula,1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki surowego ryżu, 1/4 szklanki kaszy manny, 1 jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Na sos: 2 kostki rosołowe, przecier pomidorowy, płaska łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. SPOSÓB WYKONANIA: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i drobno siekamy za pomocą malaksera (lub ścieramy na tarce). Odciskamy z nadmiaru soku, po czym łączymy z mięsem. Dodajemy surowy ryż, kaszę mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól (bardzo oszczędnie), pieprz oraz odrobinę sosu sojowego do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiany, a z powstałej masy formujemy nieduże, podłużne kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, aż porządnie się zrumienią z obu stron. Następnie zdejmujemy kotleciki z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej odpowiedniej ilości wrzątku i zalewamy pulpety, tak aby były całkowicie przykryte. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 stopni C. Kotlety powinny nieco napęcznieć. Po tym czasie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zlewamy powstały w czasie pieczenia sos do rondelka. Rozcieńczamy go wodą, tak, aby powstała ilość wystarczyła do ponownego przykrycia kotletów. Sosik zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Obie mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie, po czym wlewamy do sosu. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia (sos będzie raczej rzadki). Zalewamy nim kotlety i wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika. Kiedy sos zacznie bulgotać, oznacza to, że danie jest gotowe.
  4. Bardzo fajna zagrycha. Octu daliśmy jednak mniej: tak ok. 2/3 szklanki.
  5. Przepisy ciekawe i zdjecia ladne, patrzac na nie chce sie cos ugotowac :D

  6. Sałatka smakowała i nam i gościom, bo serwowaliśmy ją na imprezie. Co do smaku to pewnie zależy od musztardy jakiej użyjesz. My mieliśmy stosunkowo ostrą, ale po wymieszaniu z pozostałymi składnikami smak złagodniał i musztarda nie była na pierwszym planie.
  7. Sałatka zielona z sosem musztardowym Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to. SKŁADNIKI: 1 nieduży brokuł, 1 zielona papryka, 1 puszka zielonego groszku, 2 kiszone ogórki (najlepiej małosolne), 3 - 4 młode ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane ze skórki, 1 pęczek dymki, pieprz, sól. Sos: 4 łyżki musztardy, 6 łyżek oliwy SPOSÓB WYKONANIA: Różyczki brokuła krótko obgotuj w lekko osolonej wodzie. Osącz groszek. Oczyszczoną paprykę, ogórki i ziemniaki pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj. Składniki wymieszaj, posyp obficie pieprzem. Przygotuj sos, mieszając musztardę z oliwą (obie powinny mieć temperaturę pokojową sosu nie należy miksować). Polej składniki sałatki, jeszcze raz wymieszaj. Nie sól, bo musztarda jest wystarczająco słona. Smacznego!!
  8. grumko

    Kluski śląskie

    My robiliśmy na święta wg trochę innego przepisu i byliśmy bardzo zadowoleni. Nie wyszły tak gumowate jak robione klasyczną metodą, ale to kwestia gustu :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 żółtka, sól, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.
  9. My korzystaliśmy z tego przepisu i bardzo nam smakowało: http://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...fiory+sma%BFone
  10. grumko

    Rocznica

    No to wszystkiego dobrego i udanych kolejnych lat!!!
  11. Przepis pochodzi z bloga "Pieprz czy wanilia" i jak dla nas jest rewelacyjny. Portobello zastąpiliśmy zwykłymi pieczarkami, a świeżą kolendrę natką pietruszki. SKŁADNIKI: 15 ml oliwy z oliwek, 1 cebula, drobniutko posiekana, 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 100g grzybów portobello (grzyby o ogromnych kapeluszach), bardzo drobno posiekanych, 400g ugotowanej czerwonej fasolki (może być z puszki), 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej, 50g ostrych paprykowych chipsów tortilla, rozdrobnionych, 75g świeżego miąższu chleba tostowego, 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego, sól i pieprz, mąka do oprószenia, olej do smażenia SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i czosnek, smażyć mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać przyprawy, zamieszać, gotować kolejne 2 min. Dodać grzyby, zmniejszyć ogień, mają zmięknąć, ale nie mogą być suche. Do miski wrzucić fasolkę i rozgnieść ją lekko widelcem, dodać ją do grzybów i cebuli, wraz ze świeżą kolendrą, chipsami, miąższem chleba i sosem chilli. Doprawić. Omączonymi rękoma formować 4 burgery (jeśli mikstura jest zbyt luźna, dodać trzeba więcej chlebowego miąższu). Smarować przygotowane burgery oliwą. Na patelni rozgrzać cienką warstwą oleju, wkładać burgery, smażyć z każdej strony po 2-3 min. Podawać na bułeczkach hamburgerowych lub innym pieczywie. Smacznego!!
  12. Ja dopiero pierwszy raz korzystałem z walorów smakowych rzeżuchy i bardzo mi smakowała. Przepis na rzodkiewki z rzeżuchą pochodzi z serwisu gazeta.pl SKŁADNIKI: 2 pęczki rzodkiewek, 75 g łagodnego sera żółtego (edamski), 1 jajko na twardo, 1 pęczek szczypiorku, 4 łyżki stołowe rzeżuchy (po 7 dniach kiełkowania).Na sos: 2 łyżki stołowe octu owocowego, 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka do herbaty musztardy, sól ziołowa, pieprz mielony SPOSÓB WYKONANIA: Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Posiekać szczypiorek a jajko i ser pokroić w kostkę. Wymieszać ocet z olejem, doprawić musztardą, solą ziołową i pieprzem. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, polać sosem i jeszcze raz ostrożnie wymieszać.
  13. Pomidory były kupne ze słoiczka. Widziałem w Lidlu, Tesco i Carefourze Express.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.