-
Postów
332 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
3
Ostatnia wygrana grumko w dniu 27 Grudnia 2011
Użytkownicy przyznają grumko punkty reputacji!
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Mężczyzna
-
Lokalizacja
Bytom
Osiągnięcia grumko
-
Nie wiem czy dokładnie o taką wersję Ci chodzi, bo to przepis, który bardzo dawno temu spisałem z jakiegoś programu kulinarnego w telewizji, a wczoraj opublikowałem go na naszym blogu: http://grumko.blox.pl/2008/09/562-Kurczak-po-wietnamsku.html
-
Bardzo dobre tosty! Przy okazji pozdrówka dla Adrijah :)
-
A myśmy nie tak dawno robili "leniwe" gołąbki z czerwonej kapusty. Bardzo dobre! SKŁADNIKI: 350 g mielonego mięsa wieprzowego, 400 g czerwonej kapusty, 1 cebula,1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki surowego ryżu, 1/4 szklanki kaszy manny, 1 jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Na sos: 2 kostki rosołowe, przecier pomidorowy, płaska łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. SPOSÓB WYKONANIA: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i drobno siekamy za pomocą malaksera (lub ścieramy na tarce). Odciskamy z nadmiaru soku, po czym łączymy z mięsem. Dodajemy surowy ryż, kaszę mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól (bardzo oszczędnie), pieprz oraz odrobinę sosu sojowego do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiany, a z powstałej masy formujemy nieduże, podłużne kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, aż porządnie się zrumienią z obu stron. Następnie zdejmujemy kotleciki z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej odpowiedniej ilości wrzątku i zalewamy pulpety, tak aby były całkowicie przykryte. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 stopni C. Kotlety powinny nieco napęcznieć. Po tym czasie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zlewamy powstały w czasie pieczenia sos do rondelka. Rozcieńczamy go wodą, tak, aby powstała ilość wystarczyła do ponownego przykrycia kotletów. Sosik zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Obie mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie, po czym wlewamy do sosu. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia (sos będzie raczej rzadki). Zalewamy nim kotlety i wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika. Kiedy sos zacznie bulgotać, oznacza to, że danie jest gotowe.
-
Bardzo fajna zagrycha. Octu daliśmy jednak mniej: tak ok. 2/3 szklanki.
-
Sałatka smakowała i nam i gościom, bo serwowaliśmy ją na imprezie. Co do smaku to pewnie zależy od musztardy jakiej użyjesz. My mieliśmy stosunkowo ostrą, ale po wymieszaniu z pozostałymi składnikami smak złagodniał i musztarda nie była na pierwszym planie.
-
Sałatka zielona z sosem musztardowym Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to. SKŁADNIKI: 1 nieduży brokuł, 1 zielona papryka, 1 puszka zielonego groszku, 2 kiszone ogórki (najlepiej małosolne), 3 - 4 młode ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane ze skórki, 1 pęczek dymki, pieprz, sól. Sos: 4 łyżki musztardy, 6 łyżek oliwy SPOSÓB WYKONANIA: Różyczki brokuła krótko obgotuj w lekko osolonej wodzie. Osącz groszek. Oczyszczoną paprykę, ogórki i ziemniaki pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj. Składniki wymieszaj, posyp obficie pieprzem. Przygotuj sos, mieszając musztardę z oliwą (obie powinny mieć temperaturę pokojową sosu nie należy miksować). Polej składniki sałatki, jeszcze raz wymieszaj. Nie sól, bo musztarda jest wystarczająco słona. Smacznego!!
-
My robiliśmy na święta wg trochę innego przepisu i byliśmy bardzo zadowoleni. Nie wyszły tak gumowate jak robione klasyczną metodą, ale to kwestia gustu :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 żółtka, sól, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.
-
Bardzo smaczne!
-
My korzystaliśmy z tego przepisu i bardzo nam smakowało: http://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...fiory+sma%BFone
-
No to wszystkiego dobrego i udanych kolejnych lat!!!
-
Przepis pochodzi z bloga "Pieprz czy wanilia" i jak dla nas jest rewelacyjny. Portobello zastąpiliśmy zwykłymi pieczarkami, a świeżą kolendrę natką pietruszki. SKŁADNIKI: 15 ml oliwy z oliwek, 1 cebula, drobniutko posiekana, 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 100g grzybów portobello (grzyby o ogromnych kapeluszach), bardzo drobno posiekanych, 400g ugotowanej czerwonej fasolki (może być z puszki), 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej, 50g ostrych paprykowych chipsów tortilla, rozdrobnionych, 75g świeżego miąższu chleba tostowego, 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego, sól i pieprz, mąka do oprószenia, olej do smażenia SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i czosnek, smażyć mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać przyprawy, zamieszać, gotować kolejne 2 min. Dodać grzyby, zmniejszyć ogień, mają zmięknąć, ale nie mogą być suche. Do miski wrzucić fasolkę i rozgnieść ją lekko widelcem, dodać ją do grzybów i cebuli, wraz ze świeżą kolendrą, chipsami, miąższem chleba i sosem chilli. Doprawić. Omączonymi rękoma formować 4 burgery (jeśli mikstura jest zbyt luźna, dodać trzeba więcej chlebowego miąższu). Smarować przygotowane burgery oliwą. Na patelni rozgrzać cienką warstwą oleju, wkładać burgery, smażyć z każdej strony po 2-3 min. Podawać na bułeczkach hamburgerowych lub innym pieczywie. Smacznego!!
-
Ja dopiero pierwszy raz korzystałem z walorów smakowych rzeżuchy i bardzo mi smakowała. Przepis na rzodkiewki z rzeżuchą pochodzi z serwisu gazeta.pl SKŁADNIKI: 2 pęczki rzodkiewek, 75 g łagodnego sera żółtego (edamski), 1 jajko na twardo, 1 pęczek szczypiorku, 4 łyżki stołowe rzeżuchy (po 7 dniach kiełkowania).Na sos: 2 łyżki stołowe octu owocowego, 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka do herbaty musztardy, sól ziołowa, pieprz mielony SPOSÓB WYKONANIA: Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Posiekać szczypiorek a jajko i ser pokroić w kostkę. Wymieszać ocet z olejem, doprawić musztardą, solą ziołową i pieprzem. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, polać sosem i jeszcze raz ostrożnie wymieszać.
-
Pomidory były kupne ze słoiczka. Widziałem w Lidlu, Tesco i Carefourze Express.