Gość OLKA Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2004 PODAJCIE PROSZĘ PRZEPIS NA KRÓWKĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2005 upiec biszkopt posmarować go dzemem z czarnej porzeczki na to krem aerkoniak [kupić gotowy ] na krem potrzeć na tarce cukierki ;krówki' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość limba Opublikowano 3 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2005 Witaj Olko! Podaję Ci mój przepis na "Krówkę", bo ten który podał poprzedni Gość - jak na mój gust - jest za bardzo uproszczony. Podejrzewam, że to tylko improwizacja na w/w temat. Ciasto półkruche ° 1 cukier waniliowy ° 3 szkl. mąki ° 1/2 szkl. cukru pudru ° 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ° 1 margaryna ° 1 łyżka śmietany ° 4 żółtka Posiekać masrgarynę z mąką, zrobić dołek, dodać pozostałe składniki - wszystko wymieszać (wyjdzie dość luźne ciasto, dlatego do wałkowania jeszcze trzeba dodawać po trochu mąki). Podzielić ciasto na dwie części. Ułożyć w foremkach 2 placki. Piec w 190 st. ok. 25 - 30 min (wstawiać do rozgrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika). Masa kremowa ° 2 Śnieżki ° 1/2 litra śmietany kremówki 36% (lub 3 opakowania po 200 ml – wtedy nieco zwiększyć dawkę żelatyny) ° 5 - 6 łyżeczek żelatyny ° 2 łyżeczki cukru pudru (zamiast może być też cukier waniliowy) Polewa mleko zagęszczone słodzone w puszce Masa śmietanowa szybko gęstnieje, dlatego należy ją robić jak upiecze się już i wystudzi w/w dwa placki. Śmietanę + Śnieżki + cukier puder [ew.waniliowy] zmiksować na puszysta masę. Zagotować troszkę wody [ok.4 - 5 łyżek] i rozpuścić żelatynę. Jak trochę wystygnie [nie może być zimna, bo zakrzepnie] dodać ją do masy. Na jeden placek wyłożyć masę, na to położyć drugi placek. Polewa Mleko zagęszczone słodzone w puszce gotować na małym ogniu 2,5 godziny. Puszka cały czas musi być przykryta wodą, więc należy ją uzupełniać, gdy się wygotuje. Z tak ugotowanego mleka utworzy się karmel [KRÓWKA] do polania na wierzch ciasta. Uwaga! Mleko skarmelizowane będzie miało kolor jasnobrązowy. Puszkę można zacząć gotować zanim zacznie się piec ciasto i robić masę, bo wiadomo, że zrobi się to szybciej niż w 2,5 godziny. Uwaga! Karmel szybko gęstnieje, dlatego od razu, gdy otworzy się puszkę, należy polać nim ciasto. Należy uważać przy otwieraniu puszki, bo jest pod dużym ciśnieniem, a puszkę trzeba otwierać, gdy mleko jest jeszcze dość gorące (zimne szybko gęstnieje i nie da się rozsmarować). W tym celu, wierzch puszki należy przykryć papierowym ręcznikiem, gdyż mleko gwałtownie wytryskuje. MUSI ONA BYĆ SKIEROWANA W KIERUNKU CIASTA. Albo ... mleko wylewać na gorące ciasto, wówczas można je jeszcze rozsmarować. Gdy ostygnie, przełożyć na drugi placek pokryty bitą śmietaną. Tej metody jeszcze nie wypróbowałam, bo wydaje mi się, że warstwy ciasta nie skleją się po zakrzepnięciu śmietany i wierzch będzie się oddzielał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.