Skocz do zawartości

Zapiekanka Mięsna


aneta583

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję przepis na bardzo dobra zapiekankę którą łatwo się robi i nie brudzi się przy tym dużo naczyń :wink:

-30 dag mięsa (może to być pierś zkurczaka ale r.ównie dobrze może to być wieprzowina)

-20 dag grubszego makarony(nie nitki)

-1 marchew

-1 pietruszka

-ćwiartka selera

-2 cebule

-łyżka przecieru pomidorowego

-1 łyżka mąki

-kilka łyżek śmietany

-sól,pieprz

-zioła prowansalskie

-natka pietruszki (niekoniecznie)

Mięso pokroić w paseczki.Przyprawić solą i pieprzem,posypać mąką.podsmażyc na oleju ,na patelni.Warzywa pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego mięsa,posmazyć jeszcze chwilkę.Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa.Jak wszystko jest miękkie,dodać przecier pomidorowy i przyprawić ziołami prowansalskimi.Rozrobić mąkę ze śmietana i podbić całą potrawę.W międzyczasie ,kiedy dusimy mięso i warzywa ,gotujemy makaron.Do naczynia żaroodpornego na spód wysypujemy większą część makaronu,na to wylać warzywa z mięsem,przykryć jeszcze cieńką warstwą makaronu.Na to dobrze jest zetrzeć żółty ser.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.Wyłożyć porcje na talerze ,posypać natką pietruszki.Spróbujcie a nie będziecie żałować :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.