ela52 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Ciasto; 40 dag maki 25 dag cukru pudru 8 jaj 1 kostka margaryny cukier waniliowy 2 lyzeczki proszku do pieczenia Ponadto ; 10 dag wiorkow kokosowych 10dag orzechow wloskich (mielonych) 10 dag maku (suchego) 2 lyzki kakao 4 lyzki kwasnej smietany Masa budyniowa; 2 szklanki mleka 2 lyzki maki ziemniaczanej 2 lyzki maki pszennej z podanych skladnikow ugotowac budyn i ostudzic. 25 dag margaryny 15 dag cukru pudru 2 zoltka Margaryne utrzec z cukrem pudrem,dodac zoltka i ostudzony budyn. Masa jablkowa; 1 kg kwasnych jablek 10 lyzek cukru 6 lyzek wody 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe Wykonanie; Margaryne ucieramy do bialosci z cukrem i cukrem waniliowym,dodajac po zoltku. Bialka ubic na sztywno.Do utartej margaryny dodac make z proszkiem do pieczenia i ubita piane z bialek. Ciasto podzielic na 4 czesci; Do 1 dodac wiorki kokosowe i lyzke smietany Do 2 dodac orzechy mielone i lyzke smietany Do 3 dodac suchy mak i lyzke smietany Do 4 dodac kakao i lyzke smietany Kazdy placek pieczemy osobno w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp.170 stopni. Wykonanie masy jablkowej; Jablka obrac,utrzec na tarce jarzynowej.Wlozyc do garnka dodac cukier i wode i dusic na malym ogniu.Do goracych jablek wsypac 2 galaretki i dobrze wymieszac. Wystudzic. Po upieczeniu ciasta ukladamy; placek+polowe masy budyniowej placek +masa jablkowa placek+Druga czesc masy budyniowej placek. Na wierzch polac polewa czekoladowa i posypac wiorkami kokosowymi. SMACZNEGO!!! Cytuj
niuniaczek Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 ślinka mi cieknie, będzie na niedzielę jak znalazł..... dzieki :grin: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Elu - zapowiada się ciekawie i smacznie. Czy kolejność układania placków jest obojętna? Cytuj
Edytka78 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Elu mam dwa pytania pierwsze jak dodajesz skladnik i lyzke smietane to tylko nalezy wymieszac razem a drugie to jaka wielkosc blach ma byc na to ciasto? Cytuj
apsik Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Elunia jeśli mogłabyś podać skąd posiadasz ten przepis to bardzo proszą,twoja imienniczka :grin: . Cytuj
ela52 Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Witaj Edytko z Lecznej!!! Jak ciasto podziele na 4 czesci to do 1 czesci dodaje wiorki i lyzke smietany 2 czesci orzechy i lyzke smietany 3 czesci mak i lyzke smietany 4czesci kakao i lyzke smietany Natomiast jesli chodzi o wymiar blaszki to 24 na 36cm. Pozdrawiam cieplutko :wink: :grin: :mrgreen: Ja mam w Lecznej rodzine. Cytuj
ela52 Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Witaj Eluniu!!! Przepis posiadam od mojej cioci, ktora piecze ciasta na wesela i na rozne przyjecia. Przesylam pozdrowionka :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj
apsik Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Dziękuję Eluniu za odpowiedż,byłam ciekawa bo ja mam go od koleżanki i jest idento ,z jakich stron pochodzisz jeśli można wiedzieć. Przyznam się ,że jeszcze nie piekłam tego Smaczka ale teraz to się skuszę,pozdrawiam Ela. :grin: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Cześć Elu to może ja zrobię ciastko na niedzielę i wypijamy razem kawkę do niego serdecznie zapraszam :grin: :mrgreen: Cytuj
ela52 Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Elu!!! Ja pochodze z Siedlec,ale obecnie mieszkam w Pomiechowku kolo Warszawy.A Ty skad ?Jesli mozesz to napisz. Pozdrawiam cieplutko :grin: :mrgreen: :wink: Cytuj
ela52 Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Dzieki Edytko za zaproszenie do wypicia kawy. Edytko na jakiej ulicy mieszkasz w Lecznej,bo ja mam rodzine,ktora mieszka na Wiklinowej. Serdecznie pozdrawiam :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Cześć Elu mieszkam na ulicy Kpt. Żabickiego 2/37 (druga czesc Łecznej) ale jeszcze do niedawna mieszkalam na ulicy wiklinowej( a propos na wiklinowej też mam rodzine maieszka tam moja tesciowa). W grudniu przed świetami wprowadzilismy sie na żabickiego. Ale jak bedziesz w Łęcznej to serdecznie zapraszam na żabickiego 2/37. Serdecznie pozdrawiam :grin: :mrgreen: Cytuj
andy8 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Elu,moze jeszcze uda ci sie pozyskać jakiś przepis od cioci,takie weselne kuchareczki robią super ciasta,to równiez bardzo mi się podoba-czekamy na kolejne :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Cześć Elunia ja pochodzę z Sieradza to jest woj.łodzkie,oczywiście w Warszawie byłam niejeden raz ale o takiej miejscowości nie słyszałam, pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi