ina12 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 1,5 kg wieprzowiny bez kości łyżka smalcu, sól Marynata cytryna szklanka białego wytrawnego wina 2 duże cebule ćwierć łyżeczki cukru 20 ziarenek jałowca 3-4 goździki listek laurowy po 10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Sos łyżka dżemu śliwkowego albo wiśniowego łyżeczka mąki łyżka masła szklanka bulionu Ugotować marynatę z wina, pokrojonej w plasterki cytryny ( bez pestek) i przypraw korzennych. Umyte mięso włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, polać gorącą marynatą, przykryć talerzykiem, obciażyć, wynieś na 4-6 dni w chłodne miejsce. Codziennie przekładać mieso, aby się równo zamarynowało. Wyjąć mięso z zalewy, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godz., po czym ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą z marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec powoli, często skrapiając przestudzoną zalewą. Jeśli chcemy podać pieczeń na gorąco, należy w rondelku rozgrzać masło , dodać makę i zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem i sosem z pod pieczeni, następnie dodać dżem i dokładnie wymieszać. Gęstym sosem polać pieczeń i jeszcze chwilę zapiekać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.