adminweb Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Niedawno kisiłem moją pierwszą kapustę w 5-litrowym garnku. Była rewelacyjna, ale szybko się skończyła :-}. Za drugim razem było ciut gorzej, bo nie kupiłem białej kapusty, tylko zieloną. Jest ona dużo twardsza i pewnie dłużej musi się kisić, a u mnie to nie przejdzie. Potem, u rodziny z piwnicy wygrzebałem 25-litrowy gar. Teraz jest pełny :-}}}, a w domu pięknie pachnie. Zrobiłem tak: posztkowałem 7 głowek białej kapusty (nożem, circa 1,5 godz.), w sumie ok. 18kg. Wrzucałem warstwami do gara przesypując solą (w sumie 30 dkg), nieco kminkiem i jałowcem. Ubijałem. Gdzieniegdzie poupychałem, za radą Bożenki, kilka jabłek. W sam środek wrzuciłem dwie główki kapusty w całości. Stoi i pracuje to wszystko już tydzień. Nie wiem dokładnie ile powinno stać, aby kapusty się ukisiły, ale niedawno jadłem gołąbki z dwumiesięcznej kiszonej kapusty i były boskie. Piękny opis tradycyjnego kiszenia kapusty z całymi głowami jest tutaj: Może komuś się przyda :grin: żródło Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi