Gość Truda Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Niedawno dostałam maszynę do wypieku chleba ( typu:wrzucasz szkładniki i wyciągasz gotowy chlebek). Poszukuję nowych przepisów na chleb, bo te z instrukcji mam już przetestowane. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Cytuj
IzuniaT Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Truda, ja też od niedawna mam automat do chleba. Napisz jakiej mąki używasz i czy próbowałaś piec chleb razowy? W przepisach do mojego automatu jest "mąka chlebowa razowa", ale ani z razowej żytniej ani pszennej, ani pół na pół nie wychodzi (nie wyrasta i jest twardy). Robiłam z białej pszennej (Szymanowskiej) dwa kubki i jeden kubek razowej żytniej, i to byla jedyna kombinacja w miarę jadalna, ale i tak nie przypominała chleba razowego. Masz może wypróbowany przepis? A może ktoś ma przepis na pumpernikiel z automatu? Polecam do wypróbowanych już przepisow dodawać różne nasionka, są zdrowe i nadają chlebom ciekawego smaku. Moje ulubione to sezam, słonecznik, dynia, płatki lub otręby owsiane (a najlepiej owies gnieciony), czasem można też kupić mieszankę gniecionych zbóż: pszenica, jęczmień, owies, żyto. Ja dodaję pół kubka na mały bochenek. A robiłaś już ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką? Pycha z mleczkiem na śniadanko, ale strasznie tuczy :) Cytuj
Gość Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 hej! Razowca robiłam mieszając dwa kubki razowej lub graham z jednym kubkiem pszennej mąki. Wychodzi ok. Natomiast tylko z ciemnej mąki wyszedł twardy i mały :) Do wypieków najlepsza jest podobno mąka typ 650 i tylko taką kupuję. Biały chelb zawsze piekę w proporcji dwa kubki pszennej i jedna żytniej. Jak chcesz to podam ci przepis na chleb serowo cebulowy, ale może masz już z instrukcji? Powodzenia Truda :roll: Cytuj
TECLA Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 MIŁE PANIE .JA TEŻ MAM MASZYNĘ ALE DOPIERO OD TYGODNIA. MAM DO WAS PYTANIE .PIEKŁAM CHLEB I PSZENNY I PSZENNO ŻYTNI OBA BARDZO ŁADNIE WYROSŁY ALE GDY ZACZEŁO PIEC OPADŁY NA GÓRZE .CHLEBY WYSZŁY BARDZO DOBRE ALE DZIWNIE WYGLĄDAŁY BO ZAMIAST ZAOKRĄGLONE DO GÓRY TO BYŁY WKLĘŚNIĘTE. NIE BYŁO JEDNAK ZAKALCA MOŻE KTOŚ WIE DLACZEGO.jEŚLI MOŻNA TO PROSZĘ O TEN PRZEPIS NA SEROWO CEBULOWY TYLKO DOKŁADNIE Z WAGAMI I KIEDY DODAWAĆ DODATKI SER CEBULĘ ;-) :? :D Cytuj
Gość babcia Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Niedawno dostałam maszynę do wypieku chleba ( typu:wrzucasz szkładniki i wyciągasz gotowy chlebek). Poszukuję nowych przepisów na chleb, bo te z instrukcji mam już przetestowane. Czy ktoś ma jakieś powmysły? witam dostałam maszynke do wypieku chleba i mam problem, nie mam instrukcji ani jednego przepisu jesli jest mozliwe to poprosze p przepis nitka33@wp,pl pozdrawiam Cytuj
Gość babcia Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 witam mile panie ja jeszcze nigdy nie robiłam żadnego dopiero pierwszy raz ratunku pomóżcie co mam robic i jak bo jestem zielona? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.