Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Doris

Chrupiące Pierożki

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis ten znalazłam w "Nowinach" rzeszowskich. Wydał mi się bardzo ciekawy, dlatego go zaraz zanotowałam. Niestety jeszcze go nie wypróbowałam, ale po świętach na pewno to nadrobię i wtedy opiszę moje wrażenia. Ciasto: 25 dag mąki 8 dag masła 2 łyżezcki oliwy śmietana Farsz: 0,5 kg mielonego mięsa cebula 3 łyżki oleju oregano tymianek sól Mąkę, masło i oliwę połączyć, dodając tyle śmietany, by powstało elastyczne ciasto. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mięso i wszystko smażyć na małym ogniu. Dodać zioła, sól do smaku. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką placki (jak na tradycyjne pierogi). Na każdy kawałek nakładać łyżkę nadzienia i sklejać rogi tak, aby powstał trójkąt. Powstałe pierożki układać na blasze posypanej mąką i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na gorąco.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wypróbowałam ten przepis,pierożki są smaczne.Tylko na 25dag mąki wystarczy 25dag mięsa,bo pół mi zostało.Do ciasta trzeba też dodać trochę soli do smaku.Takie pierożki najlepiej podać z barszczykiem.Wystarcza na 3-4 osoby.Acha i nie przepiekać:)Dzięki za przepis,jest godny polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.