Zgadza się,ciasto jest pyszne ale jak dla mnie to za dużo wyszło tej masy,wystarczyło mi połowę aby przełożyć placki,drugą połową przełożyłam herbatniki bo akurat miałam w domu i też dobrze smakują::D
Dla mnie najlepszym majonezem jest Napoleoński co do przypraw to najbardziej przypadła mi do gustu przyprawa firmy Knorr-Delikat do mięs(czerwony) i do zup (zielony).
Ja dzisiaj zrobiłam tego kalafiora i wyszedł super,wcześniej też robiłam tylko z jajkiem i tartą bułką ale nie wyglądał tak ładnie jak ten.
Kasiulek,nie wiem jakim cudem u Ciebie wyszło rzadkie ciasto,ja musiałam dolewać jeszcze wiecej mleka bo było wręcz za gęste. Spróbuję kiedyś zrobic tak samo brokuła.
Ja też dziś skusiłam się na tą roladę i przyznaję rację.że jest szybka i łatwa w wykonaniu.Zrobiłam na dużą blachę,taką na cały piekarnik,w tym celu dałam podwojną ilość jabłek i 1,5 ilość ciasta. Taka duża blacha a już pół zjedzona.Jutro upiokę nastepną bo dzieci przyjeżdżają na długi weekend.
Wcześniej robiłam taką tradycyjną roladę,gdzie nadzienie zawija się po upieczeniu.Ja dawałam taki krem jak do tortów i w środek jeszcze kawałek ostudzonej galaretki.
A ja na zimę robię podobne jarzynki,wszystko tarkuje i kroję ale nie solę tylko wkładam w małe torebki foliowe i zamrażam.Potem wrzucam do zupy albo np. używam do ryby po grecku. Robie tak już od dobrych paru lat:)
Wypróbowałam ten przepis,pierożki są smaczne.Tylko na 25dag mąki wystarczy 25dag mięsa,bo pół mi zostało.Do ciasta trzeba też dodać trochę soli do smaku.Takie pierożki najlepiej podać z barszczykiem.Wystarcza na 3-4 osoby.Acha i nie przepiekać:)Dzięki za przepis,jest godny polecenia.
Ja tez już wypróbowałam ten przepis, rewelacja,proste,szybkie i smaczne.U mnie nawet nie zdążył wystygnąć,zjedli odrazu.Mnie osobiście też smakował chociaż nie lubię serników ,ale ten jest taki inny,delikatny i puszysty.Robiłam z jogurtów naturalnych Bacoma.
Wszystkim gorąco polecam :razz:
Ja również zrobiłam tą potrawę,tylko zamiast octu dodałam kwasku cytrynowego i oprócz marchewki dodałam pietruszkę,por,seler podobnie jak do ryby po grecku,lubię dużo warzyw.Wyszło super!! Dzięki za wspaniały przepis.
Właśnie zrobiłam to ciasto,bez dodatku skórek i tak pachnie pomarańczą.Narazie jeszcze nie wystygło, więc nie będę kroić,ale bardzo mnie kusi żeby spróbować.Masa jest smaczna,taka inna.Myślę,że jeszcze nie raz upiokę to ciasto.
Ja też prawdę mówiąc nigdy nie widziałam w sprzedaży tartej skórki pomarańczowej,najwyżej skórkę w syropie,ale nie wiem czy ona jest zdrowa i bez chemii.Ten ktoś z telewizji zapewniał,ze do tego celu używane są owoce specjalne i bez chemii.Nie wiem jak to można sprawdzić czy tak faktycznie jest.
A ja chyba spróbuję upiec z olejkiem pomarańczowym,Anno22 dziękuję Ci za podpowiedź. Jutro zrobię to ciasto i napisze jak wyszło:)
Przymierzam się do upieczenia tego ciasta ale mam jeden dylemat.Niedawno w telewizji widziałam taki program gdzie mówiono o tym jak są szkodliwe skórki z owoców cytrusowych.Chodzi o to,ze skórka tych owoców nasączona jest jakimiś chemikaliami,które nawet po dokładnym myciu pozostają w niej.Te substancje chronią owoce przed szybkim zepsuciem.Radzili aby nigdy nie używać ich bezpośrednio do spożycia ani do ciast.Najlepiej jest kupić gotowe,które podobno są pozbawione tej chemii i nadają sie do zastosowania.Co o tym sądzicie? Czy jesli nie dodam tej skórki to ciasto straci dużo na smaku?