Skocz do zawartości

Próchno


apsik

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI 50 dag mąki 1/3 kostki masła lub margaryny 12 dag cukru 3/4 szkl mleka 2 całe jaja 2 żółtka 3 dag amoniaku Zagnieść ciasto i upiec 4 cienkie placki. MASA 4 1/2 szkl mleka 1 1/2 szkl cukru 2 duże cukry waniliowe To wszystko gotować tak długo żeby zostało mniej niż połowa,wystudzić. Utrzeć 45 dag masła i dodawać gotowaną masę ,powoli ucierać. Przełożyć placki ,trochę kremu na wierzchu i posypać kawą.Najlepszy na drugi lub trzeci dzień,ja tak uwielbiam ten placek że kucharka musiała obowiązkowo piec go na komunii mojego synka i przepis jest od niej,polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Placuszek stoi sobie w lodówce''chociaż ja już podkradłam kawałeczek'',najlepszy będzie jutro. Ateraz do dalszych szczegółów; -mąki do ciasta trzeba użyć troszkę więcej -jeżeli chodzi o cukier to puder -amoniaku to tak z 2 i1/2 łyżeczki i rozrobić go przed dodaniem w mleku Do masy użyłam 1 kostkę masła i 3/4 kostki margaryny ale oczywiście lepsze jest samo masło. To już chyba wszystko ,dodam że ciasto jest wysokie bo wystaje ponad blachę,w razie pytań jestem do dyspozycji. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.