wiola344 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 :razz: :razz: :grin: składniki: -4 szkl. mąki -1/2 szkl.cukru -1 margaryna -2 jaja -3 łyżki oleju -2 dkg drożdży -2 łyżeczki proszku do pieczenia wszystkie składniki połączyć- zagnieść ciasto Masa makowa: -2 szkl. maku zapażyć i zmielić ze 2 razy Dodać: -5jaj -2 łyżeczki mąki ziemniaczanej -garść rodzynek -orzechy -ale nie muszą być odstawić 1 kostkę margaryny rozpuścić dodać 1 1/2 szkl. cukru chwilę gotować ciągle mieszając dodać przygotowany mak i gotować aż zacznie gęstnieć ciasto rozwałkować delikatnie wyłożyć masę letnią zwinąć i piec ok 1 godz. w tem. 160 c ciasto jest pyszne -kruche a zarazem pachnie drożdzami i najważniejsze że mak nie odstaje od ciasta.Polecam życze smacznego :razz: :grin: :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ottawa Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Wiolu... czy drożdże maja być "wkruszone" do ciasta, czy trzeba zrobić rozczyn? bo jak dobrze zrozumiałam, z przepisu wynika, w/g mnie, że drożdże "wkruszamy" do ciasta i wszystko zagniatamy, czy tak ? pozdrawiam Jola :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 :grin: witaj tak drożdże wkruszamy i zgniatamy razem ,pozdrawiam i życze udanego wypieku :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.