Wilk Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Witam! Moja rodzinka w USA zatęskniła za polskim makowcem, ale oni już niestety nie mówią po polsku... Proszą mnie o przepis po angielsku. Ja niestety nie czuję się na siłach przetłumaczyć taki tekst. Może ktoś z Państwa jest na tyle dobry żeby przetłumaczyć np. ten przepis na "Prosty makowiec" podany tu niedawno przez forumowicza Rudzika. Albo może ktoś ma inny przepis na makowiec w agielskiej wersji językowej. Bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam. Tomek Cytuj
aniela Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Witaj Wilczku! Przez ostatnie trzy strony nie znalazlam zadnego przepisu na "Prosty makowiec " Rudzika w wersji polskiej?! Jak podasz dokladny przepis to napisze go dla Ciebie w wersji angielskiej, chociaz nie obiecuje ze zrobie to wczesniej, jak z koniecem tygodnia. Pozdrawiam, majka. Cytuj
mac51 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Tutaj jest ten przepis na makowiec rudzika :arrow: Proszę przetłumaczyć :grin: Cytuj
aniela Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Witaj, przepis znalazlam ale wydaje mi sie malo sprecyzowany, np. podane jest 1 palma ( to znaczy ile?)Tutaj margaryna ma rozmiar od 5 dkg az do kilku kg. wiec ktora? Paczka drozdzy? swieze maja 454gramy a suszone to znow w granicach od 1 lyzki stolowej az do pol kg. Podaj dokladne dane, albo ...... wstawie swoj przepis, ktory jest bardziej skomplikowany. majka Cytuj
Wilk Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Anielo znalazlem taki oto przepis ze strony Kura Domowa. Jest w miare dokladny, gdybys mogla go przetlumaczyc bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam. Tomek Ciasto: 1 kg mąki 35 dkg cukru 8 żółtek 10 dkg drożdży świeżych 0,5 litra ciepłego, ale nie gorącego mleka 25 dkg margaryny sok z 1 cytryny szczypta soli Masa makowa: 0,5 kg maku 25 dkg cukru 4 łyżki miodu 10 dkg masła cukier waniliowy (16g) 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów włoskich jak ktoś lubi jeszcze jakieś inne bakalie to może śmiało dodawać 4 białka Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, odrobiny ciepłego mleka i szczypty soli - dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn zacznie podrastać, wtedy utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Do utartych żółtek dodać rozczyn, resztę mleka, mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać sok z cytryny i roztopioną margarynę i wyrobić aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem, gotować ok 20 min, odcedzić i zmielić dwa razy przez cienkie sitko. Potem postawić na gaz i jak będzie ciepły dodać cukier, miód, masło i bakalie. Mieszać na gazie aż do rozpuszczenia tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia i jak będzie zimne dodać ubite na sztywno białka. (możesz napisać że można też użyć gotowej masy makowej ze sklepu) Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części, ile chce się zrobić makowców. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na szerokość blaszki,w której będzie pieczony. Na 3/4 powierzchni rozwałkowanego prostokąta ciasta rozsmarować białko i wyłożyć na nie warstwę masy makowej. Następnie raz jeszcze posmarować białkiem masę makową. Ciasto zawijać w rulon, tak by zakończyć zwijanie na kawałku ciasta bez maku. Potem zawinąć makowca delikatnie w papier śniadaniowy posmarowany masłem lub margaryną, albo w papier do pieczenia i położyć w blaszce zawinięciami do dołu. Blaszki z makowcami postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach około 1 godziny. Upieczone makowce udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą. Cytuj
aniela Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Tomek, z tej ilosci jaka podales wydzie ok 4 do 5 duzych makowcy! Mysle ze na poczatek zmniejszmy te dane o polowe na wypadek gdyby im nie smakowalo z tego przepisu, wtedy mniejsza strata. Porcje zawsze moga podwoic jak beda go lubiec. Troche dodalam od siebie, bo ja mialam bardzo zblizony przepis, ktory wiele razy pieklam wczesniej. MAKOWIEC- POPPY SEED CAKE FILLING: 1 lb. poppy seeds, 1c. sugar, 4 Tb. honey, 2 rounded Tb. butter, 2 egg whites, 1 vanila sugar, 3/4 c. raisins. 1 c. chopped walnuts, 1 Tb. finely chopped candied orange peel. DOUGH: 1 lb. flour, 1 c. sugar, 3/4 c. margarine, 4 egg yolks, 1 c. milk ( lightly warm) 1 oz. yeast, pinch of salt, butter and bread crumbs to grease the cake form. BRUSHING: 1 egg GLAZE: 1 c. icing sugar, 1-2 Tb. lemon juice, 1-2 Tb. boiling water. 1) Rinse poppy seeds, scald with hot water and let sit overnight. The next day drain the poppy seeds in a sieve, grind at least two, three times. Melt butter in a pot, add sugar, poppy seeds, honey, raisins, nuts, (candied orange peel, optional) and fry a few minuts on a low flame, still mixing. When slightly cooled, add egg whites whisked into a froth and mix. Divide the poppy seed mixture into 2 parts. 2) Mix yeast with 2 Tb of sugar, 2 Tb of flour, about 100 ml. of lightly warm milk. Mix well and let it rise. 3) Grind the yolks well with the remaining sugar, and to this add the raised yeast, milk, salt and flour. Make a dough. At the end add melted margarin and lemon juice. Mix well again. The dough must not stick to your hands. Cover with a towel and let the dough rise. 4) Divide the dough into 2 parts. Roll out each part of the dough, lightly sprinkled with flour. Evenly spread the poppy seed mixture on the dough, roll up the dough and place in long, app. 18 -inch loaf pans. Close the edges of the rolls so that the poppe seed mixture doesn't come out during rising. Let the rolls rise again in a warm place covered with a towel, then brush with an egg mixed with 1 tsp. milk. 5) Preheat oven to 360 F and then place the rolls in for ~ 40 minutes. Check if ready with toothpick, which should remain dry. When slightly cooled, take out of the pans and glaze. !!! POPPY SEEDS CAKE, is a traditional Polish dessert, especially popular during the Christmas and Easter seasons. PS. Tomek, daj znac czy smakowal im makowiec. Mam nadzieje, ze w miare dokladnie opisalam caly proces przygotowania i nie beda mieli problemow ze zrobieniem. Pozdrawiam, majka. Cytuj
Wilk Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Majko BARDZO BARDZO BARDZO CI DZIEKUJE !!!!!! Jestes naprade Wielka! Sam bym tego w zyciu nie przetlumaczyl. Domyslam sie ze Ty rowniez mieszkasz w USA...? Na pewno dam Ci znac jak juz rodzinka upiecze tego makowca. Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje za pomoc. Tomek Cytuj
aniela Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Hej, Tomek, ciesze sie ze moglam pomoc! Sam przepis wyglada ciekawie, co oznacza ze powinien byc dobry. Moj makowiec jest bardzo zblizony do tego, ktory Ty znalazles i jest super smaczny. Porblem jest tylko jeden, ze jest czaso-chlonny, Ja nie mieszkam w USA, przesylam pozdrowienia z Kanady. majka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.