Dora35 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 następny przepisik z mojej kolekcji Orzechowy: 4 jajka 4 duże jabłka 1 szklanka orzechów siekanych 1 paczka rodzynek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka pokroić w kostke zasypać 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki oleju przykryć odstawić na 2 godziny. Ubić jaja dodać reszte składników i jabłka i piec 40 minut Masa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kefiru sok z 1/2 cytryny Utrzeć masło z cukrem na gładką mase potem dodać po trochę kefirui dalej ubijać na koniec sok z 1/2 cytryny Upiec jeszcze biszkopt według własnego przepisu i przekroić go na pół przekładać : biszkopt-masa-orzechowy-masa-biszkopt-masa-posypać zmielonymi orzechami Cytuj
andy8 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 a ta masa z tym kefirem to się będzie trzymać :razz: Cytuj
Dora35 Opublikowano 4 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 jadłam ten placek u znajomych i robiłam sama też i masa jest super, lekko kwaskowa tylko trzeba cieńkim strumieniem wlewać kefir i delikatnie go mieszac Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi