basga Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Pamiętam takie pierożki z dzieciństwa więc wczoraj też je zrobiłam i bardzo nam smakują,ja jadłam z kwaśną śmietaną a reszta ze skwareczkami. Farsz:na 1 torebkę kaszy gryczanej 1 kostka twarogu[20 dkg] Kaszę ugotować na wodzie lub mleku i połączyć z twarogiem,doprawić solą do smaku. Farsz powinien mieć dość klejącą konsystencję. Ciasto:2 szkl mąki 1 łyżka oleju 1 szkl wrzątku szczypta soli szczypta drożdży szczypta kurkumy dla koloru-niekoniecznie Drożdże wystarczy wkruszyć do wyrabianego ciasta,dodatek kurkumy nada ciastu żółty kolor a całośc można mieszać w malakserze. Cytuj
Miuriel Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Rozumiem, że nie trzeba robić żadnego rozczynu itp. Ugniatamy ciasto z podanych składników i finito? nie musi to ciasto poleżeć? Jak zwykle pytam o rzeczy zapewne oczywiste, ale już późno jest i mi myślenie ciężko idzie. Cytuj
basga Opublikowano 25 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Kochana,ja dopiero wstałam i też ciężko myślę :sad: a ciasto nie musi czekać:wyrabiasz,wycinasz,składasz,układasz,gotujesz i zjadasz :roll: Cytuj
Miuriel Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 To pierwsze pierogi w moim życiu jakie mi wyszły naprawdę super. Bardzo smaczne, zrobię jeszcze nie raz. basga ukłony! Cytuj
basga Opublikowano 25 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Cieszę się że Wam smakowały. To ciasto jest naprawdę proste i można wykorzystywać go do różnych farszów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi