beatusek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczów! Chciałam podzielić się z wami przepisem na pysznego KUDŁACZA, który jest pieczony w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ciasto: 1 jajko 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru pudru 5 dag "Kasi" razem utrzeć w/w składniki, następnie dodać 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Piec ok.30 min. w 180-190 stopni. POLEWA: rozpuścić razem na małym ogniu: 3/4 szklanki mleka 1 szklankę cukru 20 dag "KASI" 2 łyżki kakao Upieczone ciasto pokroić na kawałki wielkości ptasiego mleczka, zamaczać w polewie i obtoczyć w wiórkach kokosowych(do tego przepisu potrzeba 20 dag wiórków). POLECAM!!!!! Cytuj
andy8 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 znam ten przepis tylko pod nazwa kokosanki,jest super polecam wszystkim,tylko mam chyba inny przepis na polewe czy ta jest gesta czy raczej płynna :razz: Cytuj
beatusek Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Witay Andy8 !!! Moja polewa jest raczej płynna. Chętnie poznam przepis na Twoją. Muszę zrobić z córką większą ilość tych pyszności na imprezę szkolną. Pozdrawiam Beata Cytuj
Emka Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Ja też znam ten przepis pod nazwą kokosanki, przyznam że sama nie robiłam ale często goszczą na stole mojej mamy, są poprostu super. Cytuj
apsik Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 W moich stronach jest to bardzo popularne ciastko,gości na wszystkich imprezach głównie dla dekoracji chociaż w smaku też jest pycha. :razz: Myślałam że ten przepis już dawno gości na naszym forum ,robiłam wielokrotnie z mojego rodzinnego przepisu ale widzę że tu składniki są ,,prawie,, takie same. Polecam ,można pobawić się przy dekoracji z dziećmi i używać różnokolorowych wiórków. :razz: Cytuj
andy8 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 mój przepis na polewę:razz:ól kostki margaryny,pół szkl cukru pudru,2 łyżki kakao,2 łyżki gorącej wody a moja teściowa robi taką samą polewę jak twoja tylko zamiast mleka daje 6 łyżek wody-polewa jest wtedy gęściejsza najlepiej wypróbowac i dopasować sobie który przepis najlepiej odpowiada :razz: Cytuj
beatusek Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Andy8 ! Dziękuję Ci bardzo za przepis Twój i Twojej teściowej. Następnym razem będę troszkę eksperymentować! Pozdrawiam Beata :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Andy bardzo apetyczne ciasteczka....poświęciłaś dużo pracy ,żeby upiec te ciasta,czy wszystkie na imprezę szkolną. Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Nie Elu na dni szkoły robiłam tylko ptysia a pozostałe to tak jedno w tyg na niedzielę. :P Cytuj
Gość kokosanka Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 No niestety,ja z tego przepisu nie jestem za bardzo zadowolona. Mam w sumie taki sam przepis tyle że zamiast pudru dałam zwykly cukier.I nie tego sie spodziewałam. Ciastó nie wyszło wcale wysokie,co prawda nie zakalec-bo wyrosło, ale znam -tzn jadałam kokosanki/kudłacze z wesel,gdzie ciastko było wysokie i duże. Nie takie małe jak wy serwujecie,tylko takie prze ogromne że było sie można najesć takim rombem-bo mialy ksztalt duzego rombu. Szukam nadal przepisu na wysokie ciasto na kudłacze. Może ktoś będzie mial? dodam, ze ciasto miksowalam starani\nie bardzooo dlugo wiec tymbardziej powinno wyjść wysokie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.