karola91 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Uwaga! To ciasto uzależnia! :razz: Najpierw należy upiec biszkopt, z 4-5 jaj, żeby przekroic na pół. Każdy swój sprawdzony przepis, więc nie podaję. Później robimy masy: Masa karmelowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 kostka masła Mleko gotowac 3-4 godziny, wystudzić. Masło utrzeć na puszysta masę, dodawać łyżką wystudzony karmel, i ucierać na najmniejszych obrotach. Masa ze śnieżki: 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 snieżki 2 łyzki cukru pudru 1 płaska łyzka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody (ilość wody nie jest ważna, aby żelatyna sie ropuściła) kwasek cytrynowy (niekoniecznie) Śmietanę ubijamy ze śnieżkami i cukrem pudrem, można dodać kwasku cytrynowego do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę. Do przełożenia potrzebujemy 4 paczki herbatników(po 8 herbatnikow w paczce). Blaszka standardowa. Przełożenie: biszkopt - masa karmelowa - herbatniki - masa ze śnieżki - herbatniki - masa karmelowa - biszkopt Odłożyć troche masy karmelowej na wierzch, posypać wiórkami orzechami, czym tam chcemy. To ciasto jest w mojej rodzinie od paru lat, robimy je co każde święto, bo cała rodzinka je uwielbia, i zawsze pierwsze znika ze stołów. Jest to sprawdzony przepis, szczerze polecam go wszytkim, bo jest wyśmienity! Smacznego! :razz: Cytuj
andy8 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Karolka bardzo ciekawy przepis inny niż znałam do tej pory,zaciekawiła mnie masa z kwaśnej śmietany :razz: Cytuj
azi Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Wygląda bosko :) Skorzystam napewno z tego przepisu :razz: Dam znać jak wyszło :razz: Cytuj
Jolcia Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Karola ciasto rewelacyjnie wygląda.Koniecznie muszę je upiec. Dzięki za przepis.Moje odchudzanie musi jeszcze poczekać. :razz: Cytuj
andy8 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 o kurczę to tu jest nas więcej co do lata chcą po :mrgreen: plaży wyszczuplone chodzić Cytuj
Edytka78 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Cześć Karola mam pytanie z jakiej śmietany robisz masę i jaka wielkość blaszki? Cytuj
karola91 Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 smietana to jaka jest pod ręką, aby kwaśna :mrgreen: , blaszka standardowa Cytuj
Alinka Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 napewno jest super ale żeby uzależniało? :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.