grumko Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Składniki 25 dkg świeżych lub mrożonych różeczek brokuła 2 jajka 4 łyżki mąki 8 łyżek bułki tartej 100 ml oleju sól i pieprz 50 dkg filetów z soli 2 szalotki 50 ml wina 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 15 dkg żółtego sera Każdą sztukę brokuła solimy i oprószamy mąką. Następnie każdą moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na patelni układamy rybę, którą kropimy winem oraz solimy i posypujemy pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową, stawiamy na gaz lub płytę grzejącą i dusimy 5 minut do momentu puszczenia soku własnego. Wytworzony wywar zlewamy do rondelka Naczynie żaroodporne posypujemy bardzo drobno pokrojoną szalotką i kładziemy na nią rybę. Do rondelka z wywarem dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy po czym doprawiamy solą i pieprzem. Rybę polewamy sosem. Obficie posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika na talerzu wokół ryby układamy panierowane różyczki brokuł. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monik76 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Jeszcze nigdy nie jadłam żadnych potraw z dodatkiem win! Muszę kiedyś spróbować , może akurat będzie mi smakowało.:mrgreen: Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.