grumko Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Sorfito czyli grecki przepis na zrazy w sosie czosnkowym Ta potrawa to pierwsze danie z kuchni greckiej jakie kiedykolwiek jedliśmy. Było to we wrześniu 1997 roku w miejscowości Benitses na wyspie Korfu. :mrgreen: Mięso jest bardzo miękkie, a sos winno - czosnkowy przepyszny! Potrawę można jeść jako danie główne, ale równie świetnie smakuje z świeżym pieczywkiem jako ciepły "przerywnik" na imprezie. Składniki: 1/2 kg zrazówki wołowej - można też wykorzystać cielęcinę lub surową szynkę wieprzową 4 łyżki masła 8-10 ząbków czosnku szklanka wytrawnego czerwonego wina mąka sól i pieprz Mięso obrać z włókien i pokroić na plastry, lekko zbić, natrzeć solą i pieprzem, obsypać mąką. Pokroić czosnek w plasterki. Zrazy smażyć na maśle do obrumienienia. Dodać czosnek. Posypać ponownie mąką i doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż czosnek zacznie nabierać kolorku, wlać wino, wymieszać i dusić dopóki sos nie zgęstnieje. Wlać 4-8 łyżek wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Sos powiniem być gęsty, o silnym zapachu czosnku, a mięso miękkie. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.