Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorfito czyli grecki przepis na zrazy w sosie czosnkowym

Ta potrawa to pierwsze danie z kuchni greckiej jakie kiedykolwiek jedliśmy. Było to we wrześniu 1997 roku w miejscowości Benitses na wyspie Korfu. :mrgreen:

Mięso jest bardzo miękkie, a sos winno - czosnkowy przepyszny! Potrawę można jeść jako danie główne, ale równie świetnie smakuje z świeżym pieczywkiem jako ciepły "przerywnik" na imprezie.

Składniki:

1/2 kg zrazówki wołowej - można też wykorzystać cielęcinę lub surową szynkę wieprzową

4 łyżki masła

8-10 ząbków czosnku

szklanka wytrawnego czerwonego wina

mąka

sól i pieprz

Mięso obrać z włókien i pokroić na plastry, lekko zbić, natrzeć solą i pieprzem, obsypać mąką.

Pokroić czosnek w plasterki.

Zrazy smażyć na maśle do obrumienienia. Dodać czosnek.

Posypać ponownie mąką i doprawić solą i pieprzem.

Smażyć, aż czosnek zacznie nabierać kolorku, wlać wino, wymieszać i dusić dopóki sos nie zgęstnieje.

Wlać 4-8 łyżek wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny.

Sos powiniem być gęsty, o silnym zapachu czosnku, a mięso miękkie.

post-5244-1179225730_thumb.jpg

Smacznego!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.