grumko Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Jest sporo wersji tej sałatki: z gotowanym kurczakiem, śledziem marynowanym, z filetami anchois, bez boczku czy też grzanek. Nie mniej jest bardzo smaczna. Nasz wypróbowany i sprawdzony przepis to taki: 1 główka sałaty lodowej 1 czerstwa bułka pokrajana na grzanki 200 ml oliwy 20 dag wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 2 żółtka 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki octu winnego sól i pieprz Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać żółtka z octem winnym, solą i pieprzem. Ubijać powoli dodając oliwę. Do powstałego majonezu dodać parmezan, czosnek oraz skwarki z boczku, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby rozcieńczyć białym winem do konsystencji gęstej śmietany. Sałatę porwać na kawałki lekko posolić. Na pozostałym ze smażenia boczku usmażyć grzanki. Sałatę posypać grzankami, polać sosem wymieszać i od razu podawać. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.