Basia K Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Kostka margaryny szklanka cukru + 2 łyżki cukru do piany 3 jajka 2 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia ok kg węgierek Margarynę rozetrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodać kolejno żółtka,mąkę z proszkiem i śmietanę.Ciasto powinno być gęste.Ubić pianę z białek,odłożyć 3-4 łyżki piany,a resztę wymieszać z ciastem.Wyłożyć na blaszkę.Na wierzchu ułożyć skórkami do dołu przepołowione i wydrylowane śliwki. Ubić pozostałą pianę z tymi dwiema łyżkami cukru i posmarować nią wierzch upieczonego ciasta. Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Czekam z tęsknotą na sezon owocowy. Bardzo lubimy ciasta z owocami. Dziękuję Basiu za przepis. :wink: Cytuj
Basia K Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Przypomnę nieskromnie ten przepis,bo ciasto szybkie i dobre,a śliwek akurat co niemiara. Dziś je piekłam.Jak wróci syn,zrobię zdjęcie jego telefonem,bo wciąż jestem bez aparatu :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.