Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
irka55

Ciasto Cytrynowe Z Migdałami

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre , wypróbowane cisto... polecam!

Na ciasto

250 g mąki krupczatki

1 jajko

1 żółtko,szczypta soli

150 g masła

Nadzienie + posypka

20 dag zmielonych migdałów

15 dag cukru

starta skórka z 1 cytryny

sok z 2 cytryn

2 łyżki masła

mąka do podsypania

Mąkę przesiać,wysypać na stolnicę ,zrobic dołek i dodać całe jajko,żółtko +masło.

Cisato wyrobić i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.

Wsypać do miski zmielone migdały,dodać cukier,skórke cytrynową i sok.Dokładnie wymieszać.

Ponownie wygnieść ciasto,rozwałkować dwa okrągłe placki na posypanej mąką stolnicy.

Jeden placek połozyc na dno tortownicy i podwinąć brzegi na ok.2 cm,rozsmarowac nadzienie migdałowe

przykryc je drugim plackiem i dobrze przygnieść.

Górną częsc nakłuć,posypać okruszkami migdałów i polać roztopionym masłem.

Po upieczeniu można polać polewą cytrynową.

Piec w Temp. 200* , przez ok. 40 min

post-5944-1180223368_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.