Skocz do zawartości

Ciasto Cytrynowe Z Migdałami


irka55

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre , wypróbowane cisto... polecam!

Na ciasto

250 g mąki krupczatki

1 jajko

1 żółtko,szczypta soli

150 g masła

Nadzienie + posypka

20 dag zmielonych migdałów

15 dag cukru

starta skórka z 1 cytryny

sok z 2 cytryn

2 łyżki masła

mąka do podsypania

Mąkę przesiać,wysypać na stolnicę ,zrobic dołek i dodać całe jajko,żółtko +masło.

Cisato wyrobić i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.

Wsypać do miski zmielone migdały,dodać cukier,skórke cytrynową i sok.Dokładnie wymieszać.

Ponownie wygnieść ciasto,rozwałkować dwa okrągłe placki na posypanej mąką stolnicy.

Jeden placek połozyc na dno tortownicy i podwinąć brzegi na ok.2 cm,rozsmarowac nadzienie migdałowe

przykryc je drugim plackiem i dobrze przygnieść.

Górną częsc nakłuć,posypać okruszkami migdałów i polać roztopionym masłem.

Po upieczeniu można polać polewą cytrynową.

Piec w Temp. 200* , przez ok. 40 min

post-5944-1180223368_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.