Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
irka55

Precelki Lukrowane

Rekomendowane odpowiedzi

Takie precelki są delikatne i chrupiące.Piekłam je juz kilka razy i zawsze wychodzą pyszniutkie:)

Składniki(ok.50 precelków)

30 dag mąki

10 dag cukru pudru

1 zółtko,szczypta soli

1 paczka masła(20 dag)

Polewa- lukier

1 biało z jajka

1 łyzeczka soku z cytryny

15 dag cukru

Mąkę i cukier puder przesieać na stolnicę.Dodać żółtko i sól.

Masło wkroić do mąki i szybko wyrobić ciasto.

Nadać ciastu kształt kuli i schłodzić ok.1 godz.

Ponownie zagnieść ciasto,zrobić wałek z którego odcinać kawałki

i formować je na małe precelki.Położyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec ok. 10 min w temp 170-175*C

Z cukru ,białka i soku z cytryny zrobić lukier.Zanurzyć precle w polewie lub posmarować.Wysuszyć.

Rada:Zamiast lukru mozna je posypać makiem.

post-5944-1180310352_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.