iwona30 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie makaronu swideki 50 dkg. 50 dkg kiełbasy jałowcowej lub innej 1 słoiczek marynowanych pieczarek 10 dkg żółtego sera typu gauda 3/4 szkl mleka 2 jajka 1 pęczek pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 2 łyzki oleju sół, pieprz, gałka muszkatołowa tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: 1) Makaron ugotawać w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (po ugotowaniu makaron nie powinien być zbyt miękki). 2) Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. 3) Kiełbaę przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę oraz ugotowany makaron osączyć, a następnie wymieszać z kiełbasą, grzybami i natką pietruszki. 4) Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. 5) Jajka rozmącić w mleku, doprawić sos do smaku solą, piperzem i gałką muszkatołową. Polać danie, anastępnie wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp: 200 st. 6) W tym czasie koncentrat i kechup wymieszać z niepełną szklnką wody, doprawić solą i peprzem, polać zapiekankę.Całość posypać startym żółtym serem i zapiekać na złoty kolor jeszcze 10 minut. zapiekankę podawać zaraz po przygotowaniu. RADA. Zapiekankę posypuje zawsze niezbyt grubą warstwą sera, świeżo startego na tarce o dużych oczkach. Do zapiekanek nadaje się jedynie ser tłusty np: gauda, ementaler, grojer. SMACZNEGO. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.