ina12 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 2,5 szklanki mąki 25 dag margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajo 2 żółtka 0,5 szklanki śmietany 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8-10 szt. jabłek średniej wielkości 2-3 łyżki cukru pudru Margarynę bardzo dokładnie posiekać z mąką (wcześniej przesianą z proszkiem) dodać cukier puder i wymieszać. Zrobić dołek i wlać jajo, żółtka i śmietanę, połączyć składniki w jednolite ciasto. Schłodzić przez około 0,5 godz. Umyte i obrane jabłka podzielić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Wałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm i kroić kwadraty o boku ok. 12 cm. Na środek kwadratu ułożyć połówkę jabłka ( przecięciem do ciasta) i połączyć rogi ciasta przykrywając jabłko. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, a na wierzchu można położyć troszkę dżemu lub konfitury. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.