Basia K Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 30 dag mąki ziemniaczanej 50 dag maki pszennej 30 dag masła albo margaryny 20 dag cukru pudru 5 żółtek łyżka śmietany mak, kakao, olejki zapachowe, alkohol, biała i ciemna polewa Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto.Trzeba je trochę pomęczyć ' bo na początku jest mocno sypkie, dopiero po kilku minutkach ładnie się zagniata. Ciasto podzielić na kilka części. Do jednej dodać olejek waniliowy albo migdałowy, rozwałkować i wycinać różne kształty. Do drugiej dosypać łyżkę maku i olejek rumowy albo waniliowy i też wycinać foremką. Do trzeciej dodać łyżkę kakao i postępować jak wyżej. Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na większe kółko z białego ciasta. Z następnej porcji wycinać szklaneczką kółka, a na środku wyciąć dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki (takie są chyba najlepsze). Ciasteczka układać na blasze i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut tak, żeby się za mocno nie zrumieniły. Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, wzorkami z czarnej i białej polewy wyciskanymi z opakowania przez mała dziurkę i różnokolorową cukrową posypką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Basiu jaką śmietanę dodajesz do ciasteczek? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Edytko,12% z kubeczka wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.