Skocz do zawartości

Pieczeń W Sosie Tuńczykowym


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Pieczeń w sosie tuńczykowym

Kolejny przepis, który już od dobrych kilku lat gości na naszym stole, a znaleziony został swego czasu w miesięczniku "Moje Gotowanie"

Składniki:

mięso na pieczeń: cielęcina, wołowina, szynka wieprzowa – 1,2 - 1,5 kg

8 ząbków czosnku

1 pęczek natki pietruszki

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół szklanki bulionu wołowego

pół szklanki śmietany

1 żółtko

sok z 1 cytryny

1 puszka tuńczyka w oleju

sól

pieprz

2 łyżki kaparów

10 oliwek

Czosnek pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki związać nicią bawełnianą.

Do brytfanny wlać trochę wina i bulionu. Włożyć natarte pieprzem i solą mięso, a następnie dodać czosnek i natkę.

Całość duś pod przykryciem przez około 1,5 godziny, podlewając od czasu do czasu pozostałym bulionem i winem.

W międzyczasie przygotować sos - wymieszać tuńczyka z żółtkiem, dodać kapary, oliwki, śmietanę oraz sok z cytryny.

post-5244-1181804181_thumb.jpg

Mięso wyjąć pokroić w plastry, a otrzymany sos przecedzić i dodać do składników sosu.

Sos zagotować, włożyć kawałki mięsa i chwilę razem podgrzewać.

post-5244-1181804210_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.