Skocz do zawartości
ina12

Fale Dunaju

Rekomendowane odpowiedzi

6 jaj niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao dorodne owoce n.p. wiśnie, jabłka, gruszki śliwki - nam najbardziej smakuje z wiśniami Masa 1,5 paczki budyniu 2 szklanki mleka 25 dag masła roślinnego 3/4 szklanki cukru pudru sok z cytryny Polewa 1 jajo 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao 13 dag margaryny Wiśnie, śliwki to każdy wie muszą być wydrylowane a obrane jabłka lub gruszki przeciąć na połówki i wydrązyć. Na ciasto nakładać jeden gatunek owoców do wyboru. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno żółtka ucierając dalej, dodając stopniowo mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć do formy, na ciescie położyć owoce. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto z owocami. Piec ok. 45 minut w temp. 180*C. Po wystudzeniu położyć masę budyniową i na masę polewę. Ugotować budyń i ostudzić. Tłuszcz dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń dokładnie ucierając, wymieszać z sokiem z cytryny. Całe jajo ubić dokładnie z cukrem, dodac kakao i roztopioną goraca margarynę. Ubijać dalej do przestudzenia. Zimną polewę wlac na masę budyniową i ciasto wstawić do lodówki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Elunia może być, czyli dodasz 5 g więcej a to jest minimalna różnica. Dzisiaj może jeszcze podam drugi przepis wypróbowany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko, mam pytanie, czy mogę upiec to ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm (wczoraj wreszcie kupiłam i chciałabym przetestować)? Czy raczej na blaszce 25 na 36 cm? Bo w następnym tygodniu upiekłabym Fale Dunaju, tym bardziej, że mam pod dostatkiem wiśni, a z drożdżówki zostały dwa kawałki :evil:. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Majeczko to ciasto zawsze piekę w tortownicy dokładnie o takiej średnicy co podałaś. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Anulka ciasto wyszło Tobie bardzo ładne takie jak powinno, dziękuję za dodanie zdjęcia i opis. Masa nie jest sztywna, tylko taka jak krem. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Anulko a wygląda jakby z jagodami było-ale baaaaaaardzo apetyczne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko, zrobiłam Fale Dunaju na Wielkanoc, ale dopiero teraz mam trochę czasu, żeby wkleić zdjęcia. Mój przepis jest bardzo podobny, tylko do ciasta daję jeszcze olejek rumowy i cukier waniliowy a krem robię według swojego sprawdzonego sposobu. Tym razem upiekłam ciasto w mniejszej blaszce, przekroiłam na pół i przełożyłam kremem a na wierzch nie robiłam polewy tylko starłam czekoladę. Bardzo nam smakowało i w tej wersji :-P Halinko pozdrawiam cieplutko! :-P post-8290-1272085324_thumb.jpg post-8290-1272085358_thumb.jpg post-8290-1272085394_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kingo piękne ciasto -brawo !!!! I dobrze wymyśliłas ,zeby przełożyć kremem , teraz wygląda na wykwintne ciasto tortowe .... Pozdrawiam Cię i milego weekendu życzę :-P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Kochana, ja Tobie również życzę udanego weekendu :-P Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.