monia79 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 CIASTO: 250g mąki krupczatki 1/2 kostki margaryny 1 łyżka cukru szczypta soli 3-4 łyżki białego wina masło do formy NADZIENIE: 1kg jabłek cukier waniliowy 2 jajka 6 łyżek cukru 1 szklanka śmietany 1 łyżka skórki otartej skórki z pomarańczy lub cytryy ( ja nie dodaje) Tłuszcz, cukier i sól utrzeć a pianę. dodać mąkę i zimne wino. Zagnieść ciasto i wstawić zawinięte w folię do lodówki. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda. Formę wysmarować masłem( posypuje też bułką tartą) i wylepić dno i boki wyjętym z lodówki ciastem. Nakłuć widelcem. Jabłka ułożyć na cieście gniazdami do spodu. Naciąć w kilku miejscach miąższ i posypac połową cukru. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika na około 30 minut. Jajka, resztę cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodać do śmietany, aromatyzując skórka z pomarańczy lub cytryny.Pod koniec pieczenia, gdy jabłka są już miękkie, a ciasto rumieni się, zalać je przygotowanym sosem i wstawić jeszcze na około 10 minut do piekarnika aby sie scieło. Zamiast śmietany można użyć mleka. Jabłka można układać na cieście wgłębieniem do wierzchu i wkładać w nie po łyżece dżemu. Przepis wielokrotnie sprawdzony, wzięty z książki ,, Serniki i szarlotki,, Cytuj
Edytka78 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Jaka to ma być śmietana? Ile procent i czy gęsta a jak da sie mleko zamiast śmietany to nie będzie za rzadkie? Cytuj
monia79 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 robiąc to na bazie śmietany i tak wychodzi żadki sos ważne aby się ścieło. śmietanę daję 18% homogenizowaną. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Dziękuję za pomoc a jeszcze jedno pytanie jak to wygląda jak wystygnie ciasto gęstnieje? Cytuj
monia79 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 ciasto nie bo wychodzi jako ciasto kruche, tylko masa sie ścina i wyglada jak ptasie mleczko:) ciasto nie wymaga wiekszego wysiłku jest szybkie i łatwe do zrobienia mam nadzieje ze uda ci sie i bedzie smakowało napisz jakie wrazenie smacznego!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.