Kasiulek Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Przepis pochodzi z czasów gdy miałam może 12 lat... znalazłam go w gazecie a teraz podaje wam :wink: Ciasto pomarańczowe Składniki: - 3 szklanki mąki (50 dag) - 1 1/3 szklanki mleka (300 ml) - 1/3 szklanki soku pomarańczowego (100 ml) - 8 łyżek masła (15 dag) - 10 dag płatków migdałowych - 1 jajko - 5 łyżek cukru (10 dag) - 2 łyżki rumu - 2 torebki (7 gram każda) drożdży instant - 2 torebki cukru waniliowego - otarta skórka z dużej cytryny i jednej dużej pomarańczy - szczypta soli - tłuszcz do formy - mąka do posypania blatu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami w misce. Dodać jajko, skórkę z cytryny i pomarańczy, szczyptę soli i 3 łyżki cukru. Stopić w rondelku 4 łyżki masła a następnie wlać zimne mleko i dokłanie wymieszać. Przygotowany tłuszcz z mlekiem wlać do mąki. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie, jednolite ciasto (wyrabiać dopuki na powierzchni nie utworzą się pęcherzyki powietrza). Przykryć, odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie rozgnieść, rozwałkować na posmarowanej tłuszczem blaszce i ponownie odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. W niedużych odstępach zrobić dwoma palcami wgłębienia w cieście. Posypać płatkami z migdałów. Cukier waniliowy z cukrem wymieszać i posypać migdały. Pozostałe masło pokroić w cienkie płatki, równomiernie rozłożyć na placku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200* W tym czasie przygotować poncz do nasączenia ciasta. Sok pomarańczowy wymieszać z rumem. Tuż po wyjęciu ciasta polać je ponczem, a nasępnie gotowe już ciasto pomarańczowe odstawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.