Kasiulek Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 Przepis pochodzi z czasów gdy miałam może 12 lat... znalazłam go w gazecie a teraz podaje wam :wink: Ciasto pomarańczowe Składniki: - 3 szklanki mąki (50 dag) - 1 1/3 szklanki mleka (300 ml) - 1/3 szklanki soku pomarańczowego (100 ml) - 8 łyżek masła (15 dag) - 10 dag płatków migdałowych - 1 jajko - 5 łyżek cukru (10 dag) - 2 łyżki rumu - 2 torebki (7 gram każda) drożdży instant - 2 torebki cukru waniliowego - otarta skórka z dużej cytryny i jednej dużej pomarańczy - szczypta soli - tłuszcz do formy - mąka do posypania blatu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami w misce. Dodać jajko, skórkę z cytryny i pomarańczy, szczyptę soli i 3 łyżki cukru. Stopić w rondelku 4 łyżki masła a następnie wlać zimne mleko i dokłanie wymieszać. Przygotowany tłuszcz z mlekiem wlać do mąki. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie, jednolite ciasto (wyrabiać dopuki na powierzchni nie utworzą się pęcherzyki powietrza). Przykryć, odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie rozgnieść, rozwałkować na posmarowanej tłuszczem blaszce i ponownie odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. W niedużych odstępach zrobić dwoma palcami wgłębienia w cieście. Posypać płatkami z migdałów. Cukier waniliowy z cukrem wymieszać i posypać migdały. Pozostałe masło pokroić w cienkie płatki, równomiernie rozłożyć na placku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200* W tym czasie przygotować poncz do nasączenia ciasta. Sok pomarańczowy wymieszać z rumem. Tuż po wyjęciu ciasta polać je ponczem, a nasępnie gotowe już ciasto pomarańczowe odstawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.