Gość Asia Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2004 Witam wszystkich! :D Poszukuje przepisu na lody bez mleka z samych soków lub owoców. W necie znalazłam parę wzmianek, ale chciałabym zasiągnąć szczególowych informacji jak takie lody zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Lody bez mleka – inaczej sorbet – z definicji to - rodzaj orzeźwiającego deseru, którego głównymi składnikami są owoce, cukier, jajka i alkohol. Sorbet najczęściej podawany jest w wersji mrożonej, i jest mniej kaloryczny niż lody :-D :-) Sorbet pomarańczowy 1 szklanka jogurtu 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka cukru pudru cukier waniliowy Do miski wlać jogurt, sok pomarańczowy, następnie dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do plastikowych kubeczków. Włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny. :-) Sorbet bananowy 2 jajka 4 łyżki cukru cukier waniliowy 2 banany 1/5 łyżki soku z cytryny Jajka wbić do kubka, łyżką utrzeć je z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do nich sok z cytryny i wymieszać. Następnie starte banany dodać do utartej masy jajecznej i wymieszać. Powstałą masę przełożyć do plastikowych kubeczków i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny. :) Sorbet truskawkowy 50 dag truskawek 4 łyżki cukru Truskawki umyć, osuszyć i zmiksować. Dodać cukier i jeszcze chwilkę miksować. Masę przełożyć do kubeczków i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godzinki. :) Sorbet ajerkoniakowy 3 żółtka 2 łyżki cukru 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki ajerkoniaku Żółtka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i ostudzić. Następnie do masy żółtkowej dodać jogurt i ajerkoniak. Masę wlać do plastikowych kubeczków i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.