apsik Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 SKłADNIKI 2duże kapusty 4 duże marchewki 1/2 kg cebuli 1/2 kg ogórków 70 dag papryki różnokolorowej 20 dag cukru niepełna szklanka octu 1 szkl oleju 3 łyżki soli liść laurowy,ziele angielskie,odrobina pieprzu Ocet z cukrem i przyprawami zagotować,ostudzić. Kapustę poszatkować nie za drobno,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,paprykę i cebulę pokroić. Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na 2 godziny.Następnie wlać olej i zimną zalewę,zostawić na 10 min ,kłaść do słoików i pasteryzować do 10 min [mniejsze słoiki wystarczy 5 minut] Mam nadzieję ,że nie powieliłam innego przepisu bo jest tu ich tyle na różne sałatki że można się pogubić. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Dzięki Elu za przepis. Ciekawie się zapowiada ta sałatka. W tym sezonie wypróbowuję nowości. Pozdrawiam. ;) ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Robię tę sałatkę od dobrych kilku lat i potwierdzam,że jest bardzo smaczna ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 W zeszłym tygodniu zrobiłam tę sałatkę, ale z jednej główki kapusty ( pozastałe składniki warzywne nieznacznie zmniejszyłam, ale naprawdę nieznacznie, najbardziej ilość papryki). Zalewę i olej pozostawiłam bez zmian, soli dałam 2 łyżki (radzę spróbować wg swojego smaku i uznania). Po tygodniu otwarłam jeden słoik i ... była p-y-s-z-n-a! Nawet dziecko zjadło ze smakiem :grin: . Stawiam 5 i dziękuję za przepis.Aha, marchewkę pokroiłam na cienkie plasterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Bardzo mi miło Marmak,że sałatka posmakowała Twojej rodzince-ja wykorzystuję ją zimą także do hot-dogów,przelewam tylko odrobiną wody żeby zabić smak octu,polecam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamalu Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Zrobilam i naprawde jest przepyszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 W tym roku też zrobiłam tę sałatkę ( znowu dałam tylko jedną, ale za to wielką głowę kapusty - pozostałe składniki jak w przepisie). Muszę powiedzieć,że sałatka bardzo dobrze "zniosła" zimę. Była smaczna, nic się nie popsuło, więc warto ją robić, naprawdę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Robiłam wczoraj tą sałatkę,ale z połowy składników. Jeden słoik mi nie "chwycił" i dziś mieliśmy ją do obiadu.Bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Ogromnie mi miło,że sałatka zimowa przypadła komuś do gustu-ja zrobiłam dwie porcje bo bardzo ją lubimy. Pozdrawiam dziewczyny i życzę udanych przetworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.