Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten przepis dostalam od kolezanki (Kanadyjki) z pracy, ktora przynosila nam to ciasto do biura i nigdy nie moglismy sie na nie doczekac. Ja teraz pieke je przynajmniej raz w miesiacu, bo moja rodzinka ciagle sie domaga.

Ciasto jest dla fanow czekolady - jest to praktycznie ogromny czekoladowy zakalec, bo ciasto ma konsystencje i smak trufli czekoladowych. Ciasto tez nie jest tanie (z powodu czekolady) oraz nie nadaje sie dla tych na diecie (bo nie mozna zaprzestac na jednym kawalku :P ), ale mimo wszystko szerze je polecam, bo jest przepyszne!

Skladniki:

375g masla pokrojonego w kawalki

375g najlepszej ciemnej/gorzkiej czekolady (ja uzywam 70% cocoa Lindt, ale kazda gorzka sie nadaje)

6 duzych jaj calych

1 paczka cukru waniliowego (ja uzywam extrakt wanilii - NIE olejek - i daje tego 1 lyzke)

500g bialego cukru

225g maki przennej

1 lyzeczka soli

300g posiekanych orzechow wloskich (ale moga byc inne orzechy, albo kawalki bialej czekolady, albo suszone wisnie, albo wiorki kokosowe, etc.)

Piec w prostokatnej formie, w wymiarach okolo 33 x 23 x 5 cm Sposob wykonania:

1. Nagrzac piekarnik - 180 stopni C.

2. Maslo i czekolade roztopic w duzym garnku na malym ogniu, ale zeby sie nie gotowaly.

3. W miedzyczasie, wymieszac jajka i cukier oraz cukier waniliowy w misce (najlepiej w pojemniku z dzubkiem do lania).

4. W oddzielnej misce wymieszac make i sol.

5. Do ropuszczonego malso i czekolady (ostudzic troche, zeby nie bylo zupelnie gorace) nalezy dodac miksture jajek i cukru - wymieszac mikserem.

6. Po tym dodac make i wymieszac wszystko mikserem do polaczenia.

7. Dodac orzechy, albo inne dodatki8. Wlac do formy i piec od 25 do 45 minut - im dluzej sie je piecze, tym bardziej jest suche. Ja pieke przez 35 minut, bo nie lubie jak jest za "mokre".

Smacznego! Zalacze zjecie jak tylko je znowu upieke :P

p.s. Ekstrakt Waniliowy

4 laski wanilii

1 szklanka (250 ml) wodki

Wanilie pociac w 2 cm kawalki i wrzucic do czystego sloika (najlepiej jak jest nowy i z ciemnego szkla). Zalac wodka i zakrecic. Mieszac codziennie (potrzesc zakreconym sloikiem) przez 30 dni. Po 30 dniach przelac do malej butelki przes filter do kawy. Mozna tez uzyc rumu bialego zamiast wodki na ekstrakt rumowo-waniliowy.

Wiem, ze to sie czyta jak jakis eliksir z Harry Potter, ale uzywam tego ekstraktu do wszystkich moich wypiekow i bardzo go sobie chwale. Po tej stronie oceanu cukiernicy uwazaja, ze wanilia jest potrzebna do ciast tak jak sol do miesa.