Skocz do zawartości

NaniWahine

Smakowicze
  • Postów

    37
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Toronto, Kanada (Lublin)

Osiągnięcia NaniWahine

Odkrywca

Odkrywca (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Stargate Atlantis to serial, który bardzo lubię i zauważyłam go w Twoim opisie :) Wygląda na to, że mamy wspólne dwie pasje (druga to gotowanie) ;)

    Pozdrawiam

  2. Musialam dodac jedna poprawke do przepisu - kazda paczuszka z przyprawami korzennymi jest innego rozmiaru (ja mialam w domu dwie rozne i jedna byla dwa razy wieksza od drugiej), wiec 2 pelne lyzeczki przyprawy wystarczy. Poprawka zostala wstawiona do oryginalnego przepisu :P
  3. Piernik Babuni Po wielu probach i bledach, wreszcie udalo mi sie odtworzyc piernik mojej Babci. Dziele sie z Wami tym przepisem, bo ciasto jest pulchne i niezmiernie aromatyczne - uzywam wlasnej mieszanki korzennej, ale mozna ja zastapic gotowa mieszanka. Jest tez bardzo latwe i szybkie do zrobienia. 2 szklanki maki przennej 1 lyzeczka sody oczyszczonej 3/4 lyzeczki soli 2 pelne lyzeczki przypraw z gotowej mieszanki korzennej do piernikow ALBO 1 lyzeczka zmielonego cynamonu 1/2 lyzeczki zmielonego imbiru 1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej 1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow 2/3 szklanki miodu (naturalny, plynny) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju roslinnego (ja uzywam z oliwek, light) 2 duze jajka 1/2 szklanki gotujacej wody 1 szklanki rodzynek Nagrzac piekarnik do 165 c/325 F. Przygotowac forme keksowke - wysmarowac maslem/margaryna i wysypac tarta bulka albo maka. Moja forma jest wielkosci 23x13x8 cm. Wymieszac wszystkie "suche" skladniki (maka, soda, sol i przyprawy) w misce sredniej wielkosci. W duzej misce zmiksowac miod, cukier, olej - przez 3 minuty. Dodac "sucha" mieszanke i zmiksowac do polaczenia. Dodac gotujaca wode i zmiksowac do polaczenia. Dodac rodzynki i wszystko wymieszac - wlac do formy. Piec 1 godzine 10 minut. Polewa: 1/2 szklanki posiekanej bialej czekolady 2 lyzki smietany kremowki (35%, slodka) Czekolade wymieszac ze smietanka i rozgrzac w mikrofalowce przez 15-30 secund, tak aby po wyjeciu mozna je bylo wymieszac na jednolita mase. Mozna to tez rozpuscic nad para, albo w misce z ciepla woda - wstawic na 5 minut i potem wymieszac. Ta masa polewamy natychmiast ciasto.
  4. Ja w wiekszosci uzywam papier (pergamin), a jesli forma jest wymyslna, to smaruje wtedy rozpuszczonym maslem uzywajac silikonowego pedzelka i wysypuje zwykla maka przenna.
  5. Dziekuje :smile: Znalazlam odpowiedz ktorej szukalam :P
  6. Czy ktos potrafi mi wytlumaczyc czym roznia sie od siebie maki Poznanska, Mazowiecka, Wroclawska etc? I do czego sie je stosuje? Z gory dziekuje :smile:
  7. Halinko, dziekuje za ten przepis - wyprobuje go w tym tygodniu, bo szukam dobrego piernika! Moja mama i ja niestety nie mozemy znalesc przepisu mojej Babci, ktora odeszla od nas 16 lat temu, wiec wiecznie poszukuje przepisu, ktory smakowo dorowna. Nadal pamietam smak piernika mojej Babci, ale nie mozemy sobie przypomniec jak go piekla! :P Moc pozdrowien!
  8. Nikita, ta pasta nazywa sie guacamole i juz podaje Ci przepis, ktory ja uzywam: 2 avocado 1 mala cebula, drobno posiekana 1 zabek czosnku, zgnieciony 1 dojzaly pomidor, pokrojony w kostke sok z 1 limonki sol i pieprz do smaku (najlepiej pieprz cayenne ) (ja dodaje tez szczypte cummin, nie mam pojecia jak ta przyprawa nazywa sie po polsku i nie moge znalesc tlumaczenia) - Wybierz miasz z avocado i zgniec widelcem w misce. Dodaj cebule, czosnek, pomidor, sok z limonki i przyprawy. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodowki na pol godziny. Gotowe :sad: Jesli chcesz zielona mase, to omin pomidor i dodaj 2 lyzki oleju (najlepiej z oliwek).
  9. Olusiu, mozesz mi powiedziec ile tej czekolady potrzebuje na wage? Ja niestety nie mam wiorek, tylko czekolade w kawalku, tak wiec mierzenie na szklanki mi nie wyjdzie :sad: I jaka czekolade polecasz? Z gory dziekuje :P Przepis "na papierze" jest smakowity i musze go wyprobowac. Ta masa czekoladowa jest bardzo podobna w skladzie do mojego kanadyjskiego murzynka. Beatrix, sproboj kakao z imbirem, przyprawami korzennymi, albo mieta (w olejku). Ktoregos dnia musze na forum zamiescic moj przepis na goraca czekolade...
  10. NaniWahine

    Jabłecznik

    Zuziorek, koniecznie chce sprobowac Twoj przepis, bo wyglada super apetycznie :P Mozesz mi tylko powiedziec jak robisz lukier, bo mi nigdy nie wychodzi tak ladnie... :P Dzieki!
  11. P. Halinko i Jagodko - niestety eksperyment nie bardzo sie udal (moim zdaniem, chociaz rodzinka sie ze mna nie zgadza) - babka nadal byla calkiem dobra, ale zrobil sie w miejscach zakalec (odrobina) i sadze, ze wanilia w jogurcie nie bardzo pasowala do soku cytrynowego. Nastepnym razem sproboje z kefirem w oryginalnej recepturze :shock: Dziekuje za poparcie moich wymyslow :mrgreen:
  12. Hej Jagodka, dzieki :-) Ja tez dzisiaj ja znowu upieklam! Cala rodzinka to ciacho uwielbia. Tym razem upieklam z jogurtem slodkim, waniliowym (bo innego nie mialam), zmniejszylam ilosc cukru do 250g (uzylam tez cukier brazowy/ciemny) i dodalam troche skorki i sok z cytryny. O rodzynkach zapomnialam ;-) Wyrosla wspaniale, ale jeszcze nie probowalismy. Jak sprobojemy to dam znac jaki ma smak z tymi zmianami i dodam tez fotki.
  13. Babka wyszla fantastycznie :!: Pulchna i wspanialy smak! Tak jak Ina, uzylam maki tortowej i make tez miksowalam w robocie. Dodalam tez drobno starta skorke z jednej cytryny. Dolaczam zdjecia. Kleopatro, serdecznie dziekuje za przepis! Dodaje go do mojego stalego zbioru :wink:
  14. Basqa - widac babka wyszla Ci palce lizac - musze wyprobowac (ale moze na niedziele, bo dzisiaj bananowca upieklam...)
  15. Ja tutaj podalam przepis na zapiekanke na slodko - w ten sposob zawsze wykorzystuje czerstwe bulki i wychodzi z tego pychota ;) http://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...amp;#entry35859
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.