Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
minia51

Jabłka Do Szarlotki Na Zimę

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zainteresowana tym sposobem , nigdy tak nie robiłam z gruszkami ... ba nawet nie wiedziałam że tak można zaprawiać gruszki  :smile: .Mam pytanko do jakich ciast można używać tej masy gruszkowej . Gruszki mam swoje , właśnie dzisiaj zaprawiałam kompoty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj Figielku koniecznie, bo to fajna sprawa :)

 

Ja tak robię dopiero pierwszy raz, ale moja mama i jej sąsiadki już któryś rok z rzędu, te gruszki po pasteryzacji są take ładnie, jasny kolor mają. 

Myślę, że takiej gruszkowej masy można używać do ciast kruchych i piec je razem z ciastem, ale i na zimno wymieszane np. z galaretką, np. na spód biszkopt, potem gruszki wymieszane z tężejącą galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody i na górę bita śmietana - takie ciasto chodzi za mną  :mrgreen:, albo kiedyś robiłam ciasto Delicja, i tam starte jabłka mieszało się z wiśniową galaretką i taką masą przekładało się 2 jasne biszkopty, a na to gruba warstwa polewy czekoladowej - mniam ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chętnie wypróbuję , bo widze ,ze ta masa może mieć  szerokie zastosowanie :smile: .Mam pytanie czy nie dodaje się cukru do tych gruszek ? Moje gruszki mają dośc twardawą skórkę , chyba je obiorę ?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, nic się nie dodaje, gruszki są słodkie same w sobie. Potem przygotowując ciasto przyprawiamy tę masę do smaku. 

Dokładnie, jak gruszki mają twardą skórkę to lepiej je obrać.

Na próbę, spróbuj Figielku zrobić kilka słoiczków. U mnie z 1 kg gruszek wyszły 3 po około 350 ml słoiczki.

Powodzenia :smile:

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam kilka słoików na próbę .Puściły dość soku . Jeśli użyję  do ciasta z galaretką , to ten sok uzupełnię wodą i rozpuszczę galaretkę.

 

W słoiku wyglądają fajnie , taka jasna masa .

 

Dziękuję za pomysł :wub:  POLECAM !! @(*_*)@

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To super Figielku, że pomysł Ci się przydał i spodobał :smile:

To teraz w zimę będziemy szalały z gruszkowymi ciastami  :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, 

 

Skorzystałam z przepisu tartych jabłek zasypanych cukrem, zrobiłam je w słoikach "pod gumkę" niestety nie zamknęły się, po zdjęciu sprężynki wieczko się otworzyło ;/ 

Zastanawiam się czy w takim razie powinno sprężynkę zostawiać czy poprostu słoik lub wieczko było do niczego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj na forum :) 

 

Ja moje przetwory pakuję w słoiki typu twist-off.

 

A odnoście "słoików na gumkę" zaczerpnęłam wiadomości od babci i... wiem, że przyczyn mogło być kilka: wyszczerbiony słoik, za luźna gumka, rozciągnięta sprężyna...

 

Sprężynę ściąga się dopiero po pasteryzacji, ale wcześniej słoik można lekko przechylić i sprawdzić czy nic się nie wylewa (ja tak zawszę robię). Podobno podczas pasteryzacji już wiadomo, który słoik jest źle zamknięty, bo wychodzi z niego para i ten słoik syczy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię gruszki w lekkim syropie.

Gruszki dojrzałe, ale trochę twarde obieram, usuwam gniazdka nasienne i kładę do słoików twistów 0,75 l, wsypuję kopiastą łyżkę cukru, zalewam letnią, przegotowaną wodą i pasteryzuję 15 min. Mogą być do ciasta, deserów lub jako samodzielny frykasek zimą. :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.