Skocz do zawartości

Ciasto Ze śliwkami


campari

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO

*1 masło roślinne 250 dag

*1 szkl cukru

*4 jaja

*2,5 szkl mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*owoce sezonowe (tutaj sliwki)

NA KRUSZONKĘ

*2 szkl mąki

*1/2 kostki rozpuszczonej margaryny

*1/2 szkl cukru

Masło roślinne utrzeć z cukrem, do powstałej masy dodawać po jajku i po 1/2 szkl mąki wymieszanej z proszkiem.

Ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto kładziemy owoce, które posypujemy cukrem.

Składniki kruszonki wrzucamy do miski i traktujemy porzadnie robotem :grin:, a nastepnie sypiemy kruszonke i posypujemy na koncu cale ciasto cukrem

Pieczemy 50 minut w 180 C.

Ulubione ciasto moich dzieci.

post-946-1188222925_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sypiemy kruszonke i posypujemy na koncu cale ciasto cukrem

Mam małe pytanko dotyczące tego ciasta, gdyż zamierzam je upiec na niedzielę ale właśnie jednej rzeczy nie do końca rozumiem.

A mianowicie czy w końcowej fazie chodzi o posypanie upieczonego juz ciasta i czy ma to być cukier zwykły czy cukier puder?

Proszę mi wybaczyć moje infantylne pytanie :grin: ale dopiero się uczę kucharzyć :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź Aż dziw bierze że na smacznym jest tylu fantastycznych ludzi, którzy zawsze spieszą z pomocą w sprawach kulinarnych Nawet odpowiadając na tak infantylne pytania jak moje :grin: kolejny raz się przekonałam, że tą stronę warto polecać :grin: A za poradę jeszcze raz serdecznie dziekuję. Postaram się mamuśkę w niedzielę zaskoczyć :grin: Trzymać kciuki :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. cukier zwykly krysztal 2. sypiemy go na surowa kruszonke i wkladamy ciasto do piekarnika. 3. czas pieczenia oczywiscie jest uzalezniony od piekarnika, wiec pieczemy na wyczucie. 4. w oryginalnym przepisie jaki tu podalam jest rozpuszczona margaryna, ale ja sie nie bawie w rozpuszczanie, bo najnormalniej w swiecie szkoda mi czasu, dlatego stosuje do tej kruszonki miekka margaryne o temperaturze pokojowej, ktora wczesniej wyciagam z lodowki i czeka sobie na swoja kolej :grin: Pozdrawiam i trzymam kciuki :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.