ali Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 1 kg śliwek bez pestek /węgierki/ 0,5 kg cukru zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody goździki Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na pół dnia. Następnie odlać ocet, śliwki układać w słoikach, przesypując każdą warstwę cukrem, zamknąć /nie trzeba pasteryzować/. Odlany ze śliwek ocet zlać do butelek - też do wykorzystania w przyszłości w kuchni zamiast octu zwykłego / np.do sałatek, zakwaszenia barszczu czerwonego/. Uwagi dodatkowe: Ja zalewam śliwki octem przeważnie wieczorem i pozostawiam na noc. Ocet tylko odlać, czyli nie osuszać śliwek całkowicie. W trakcie przechowywania cukier się rozpuści i wytworzy się swego rodzaju zalewa. Śliwki są jędrne, dość twarde i smaczne, Wspaniałe do śledzi ze śliwkami wg mojego przepisu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.