Skocz do zawartości

Zapiekanka Z Zieminiaków


Klamerka

Rekomendowane odpowiedzi

Ilości podaję oczywiście "na oko". Średnica naczynia żaroodpornego do zapiekania potrawy wynosi 22 cm. Jak zrobię całą formę, to mamy z TŻ obiad na dwa dni... :-)

Wstęp może mało zachęcający, ale szczerze polecam tą zapiekankę. Osobiście nie przepadam za ziemniakami, nieczęsto goszczą na naszym stole ale jeśli już to właśnie w takiej postaci, bo są pyszne! :-)

-z pół kilo zieminiaków

-3-4 jajka

-200-250 g śmietany 12 %

-mała cukinia

-6-8 cebul

-kiełbasa (ilość wg upodobań)

-2-3 ząbki czosnku

-przyprawy

-żółty ser

-szczypiorek (można zastąpić go jakąś inną "zieleniną', np. rzeżuchą, bazylią)

Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach, ale oczywiscie niekoniecznie; moga być na przykład z "wczorajszego" obiadu ;-) ). Obrać, pokroić w plastry.

Drobno pokrojone cebule i cukinię poddusić na patelni. W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec dodać starty czsonek. Przyprawić do smaku.

W żaroodpornej formie (albo na dość wysokiej blaszce) ułożyć warstwami: zieminiaki, na to farsz z patelni, znów zieminaki. I jak starczy miejsca, to czynności powtórzyć :-)

Przygotować sos: wymieszać jajka, dodać śmietanę oraz drobno pokrojony szczypiorek. Przyprawić. Zalać sosem potrawę, posypać całość startym żółtym serem.

Piec około 20 minut, do czasu "ładnego" połączenia się sosu z potrawą :)

Zapiekanka świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i lekką sałatką.

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa- obojętnie jaka. My raczej wybieramy te tańsze -podwawelska, francuska jest niezła, czasami śląska, ale to w sumie obojętne. Najlepiej wybrać taką jaka Tobie smakuje :-) A temperatura... Cóż... nasz piekarnik tego nie wie... ;-) A tak "na oko " powiem, że niech to będzie 180 stopni C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na obiad robiłam tę zapiekankę. Wyszła super, ciekawy smak ma podduszona cebula i cukinia w połączeniu z czosnkiem. Pyszny sosik. Piekłam ją znacznie dłużej, tj. 40 min. Wg mnie można ją piec w wyższej temperaturze - ok. 200-220 stopni co znacznie skróci czas zapiekania. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za taki pyszny pomysł na obiad. Kaśka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kasiu nie ma za co dziękować! Ale nie ukrywam, że jest mi bardzo miło przeczytać taki komentarz. I to ja dziękuję za ważne uwagi co do przyrządzania :mrgreen: Kofik- świetny pomysł z tymi ogórkami :shock: Uwielbiam modyfikacje przepisów i często próbuję nowych sposobów na jakąś potrawę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.