thallia Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Prosze powiedzcie mi jak mam dodac mleko w proszku do masy, wczesniej gotowanej aby nie było grudek. Przepis na mase na wafle znalazłam na opakowaniu mleka w proszku łaciatego. Jest pyszne, ale wychodza grudki, a ja chciałabym, aby masa była jednilita. W skład masy wchodzi: mleko, masło, cukier, kakao, na koncu mleko w proszku. Jak będziecie chciały, to napisze proporcje. Jutro chcę znowu zrobic te wafle, a nie mam pomysłu na to, jak ustrzec sie grudek. Prosze o radę:mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Ja robię taką masę w ten sposób: - najpierw gotuję mleko z masłem i cukrem studzę dodaję mleko w proszku i kakao ucieram wałkiem a jak zrobią się grudki to przecieram przez sitko ale jak jest masa letnia to nie powinno się zrobić grudek spróbuj może się uda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thallia Opublikowano 3 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Dziekuje za radę. Tak zrobie jak piszesz, czyli poczekam az masa wystygnie. Ale tam w przepisie jest podane ze własnie do gotujacego sie dodac to mleko. Czas gotwania cos tez za dlugi mi sie wydaje, bo 20min. Tez tak gotujesz to długo? DZzęki, pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batirek Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Witam,ja robiąc masę używam blendera,tego z nożem.Kiedy masa przestygnie(nie parzy jak się dotknie palcem)wsypuję mleko w proszku,blenderem(kiedyś miałam taki nóż nakręcany na tył miksera ale się zepsuł),miksuję aż mleko się wchłonie,nigdy żadnych grudek nie mam.Tę masę robię już dłuuuuugo,napełniam też nią babeczki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thallia Opublikowano 5 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Udało się! Faktycznie, trzeba poczekac az masa wystygnie. Masa super. Wafle rozeszły sie w tri miga. Dzis powtórka z pysznej rozrywki:) Dziwne, ze nie pisza tego na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Super że Ci wyszła masa, mogłabyś podać przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thallia Opublikowano 6 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 Oczywiscie, ze moge podac przepis. Jest on tez na łaciatym mleku w proszku, ale na wypadek, gdyby tego mleka nie było w zasięgu u Ciebie, podaję, piszą ze jest to przepis na każda okazję. Masa kaimakowa 1 szklanka mleka 1 szkl.cukru 1/3 kostki masła 2-3 łyżki kakao 3/4 szkl. mleka w proszku Do naczynia wlac mleko, dodac cukier i masło, kakao. gotować 20 min.Gdy ostygnie dodac mleko w proszku, Kilka razy zagotowac, ciągle mieszac! Przekładac wafle masą na ciepło. Po ostygnieciu masa gotowa do spozycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasandra6 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 witam a czy po przełożeniu wafle sa nadal chrupiace czy miękki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.