magdalenka_23 Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 składniki na 10/12 gołąbków: duża włoska kapusta 1 kg mięska mielonego 1 torebka ryżu 1 jajko łyżka śmietany pęczek koperku 2 kartoniki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier przygotowanie: z kapusty zdjąć 15 zdrowych liści (lepiej mieć zapas), obgotować w osolonej wodzie przez 3 minutki. mięso przyprawić do smaku solą i pieprzem. dodać ugotowany ryż, jajko, śmietanę i połowę pęczka koperku. wyrobić masę. wykładać mięsko na obgotowane liście. zawinąć najpier obydwa boki a później w rulon. na dno garnka ułożyć liście kapusty. na nich ścisło układać gołąbki. w osobnym naczyniu wymieszać przeciery pomidorowe ze szklanką wrzącej wody. dodać sól, pieprz i cukier do smaku, oraz druga połowę kopru. zalać przygotowanym płynem gołąbki. dusić na malutkim ogniu dwie godzinki pod przykryciem. gołąbków nie miesza się w trakcie gotowania, można natomiast energicznie obracać garnek co jakieś 20 minut. podawać z ziemnieczkami. tak przygotowane gołąbki są naprawdę rewelacyjne. smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.