Domi Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 CIASTO: Od 2,5 do 3 szklanek mąki 1 szklanka cukru pudru 1 margaryna 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3- 4 łyzki śmietany 5 dag orzechów mielonych MASA 2 galaretki cytrynowe 2łyżeczki żelatyny 2 śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 1 puszka mleka skondensowanego Zagnieścć ciasto i podzielić na dwie części, upiec na złoty kolor. Aby wszystko sie zazębiało należy nastawić mleko skondensowane do polewy na 2 godziny i rozpuścić galaretkę w 2 szklankach wody Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, lekko rozpuścić dodać galaretkę i pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno. Gdy już ubijemy śmietanę dodajemy powoli galaretke ciągle mieszając. Po wymieszaniu wylewamy masę na ciasto i przykrywamy drugim ciastem Na wierzch wylewamy mleko rozprowadzamy je i posypujemy zmielonymi orzechami. P.S. Zamiast ciasta kruchego może być biszkopt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.