Skocz do zawartości
grumko

Grecki Chleb Z Oliwkami

Rekomendowane odpowiedzi

Grecki chleb z oliwkami

W stosunku do oryginalnego przepisu, który pochodzi z książki "Smaki świata. Grecja" dodaliśmy zamiast czarnych oliwek zielone nadziewane papryką. Chleb się ładnie wyrabiał, no i fajnie wyrósł. W trakcie pieczenia poszedł jednak na szerokość zamiast na wysokość. Tak czy owak jak na pierwszy raz to wyszło nieźle, a chlebek całkiem smaczny.

SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej, 3,5 dag suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczki sezamu, 1 1/2 łyżki oliwy, 300 ml ciepłej wody, 110 g czarnych oliwek bez pestek, oliwa do posmarowania.

SPOSÓB WYKONANIA: Mąkę, drożdże, sól, oregano i 1 łyżeczkę sezamu wymieszać. Dolać oliwę. Mieszając drewnianą łyżką albo robotem z hakami wlewać stopniowo wodę aż ciasto ją wchłonie. Wyłożyć na posypany mąką blat i zagniatać 10 min. Włożyć do posmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż dwa razy powiększy swoją objętość. Oliwki dobrze odsączyć i grubo posiekać. Ciasto odgazować wyłożyć na oprószony mąką blat i wgnieść oliwki. Uformować okrągły bochenek, położyć na posmarowanej oliwą blasze, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wyrośnięty chleb naciąć lekko na wierzchu ostrym nożem, posmarować oliwą i posypać 1 łyżeczką sezamu. Chleb piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 25 minut. Chleb jest gotowy, kiedy popukany od spodu wyda głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

post-5244-1193038898_thumb.jpg

Smacznego!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chodzi o to, żeby się pozbyć pęcherzyków powietrza, a można to zrobić uderzając w ciasto kilka razy deską do krojenia lub wałkiem: odstresowująca czynność :?:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grumko chleb wyszedł wspaniały :) Upiekłam go w blasce do babki i pięknie wyrósł!Smakuje bardzo dobrze i łatwo daje sie kroić.Polecam wszystkim ten przepis. Wczoraj zrobiłam kanapiki z tego chleba i zabraliśmy je ze soba na rajd. Jak zaczęliśmy je jeśc, to wszyscy z zazdrością patrzyli,tak smakowicie i pięknie wyglądały :grin: Narobiłam wszystkim ochotę na grecki chlebek!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.